2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Extra

Félmeztelen nők tüntettek az Oscar-díjas rendező ellen – Fotók

Roman Polanskit négy nő is azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta őket. A lengyel rendező filmjének párizsi bemutatóján egy nőjogi szervezet tiltakozott.

Harvey Weinstein (és idehaza Marton László) ügye ismét ráirányította a figyelmet a szexuális bűncselekményekre. Talán ezért is történhetett meg, hogy a minap az Oscar-díjas lengyel rendező, Roman Polanski legújabb filmjének (Based On A True Story) párizsi bemutatóján a Femen nőjogi szervezet tiltakozott hevesen. A Femen egyébként arról híres, hogy félmeztelen akcióikkal hívják fel magukra a figyelmet, most sem történt ez másként.


Mint ismert feljelentést tett egy svájci rendőrségen Roman Polanski ellen egy egykori német színésznő, aki azzal vádolta a filmrendezőt, hogy több mint ötven éve, 15 éves korában megerőszakolta. A 61 éves nő azt állította, hogy 1972 februárjában egy gstaadi házban történt az erőszak – számolt be róla a hollywoodi szaklap a The New York Times értesülését idézve.

Langer a negyedik nő, aki azzal vádolta meg a ma már 84 éves Oscar-díjas rendezőt, hogy erőszakot követett el rajta. Egy svájci rendőri szóvivő szerint Langer szeptember 26-án a St. Gallen-i rendőrségen tett feljelentést Polanski ellen.
Polanski 1977-ben egy vádalku reményében elismerte, hogy megerőszakolta a 13 éves Samantha Geimert, és 42 napot töltött börtönben. Ám mikor megtudta, hogy a vádalku ellenére súlyos büntetésre számíthat, az ítélethirdetés előtt megszökött az Egyesült Államokból, amelynek kőrözési listáján máig szerepel. Azóta a francia-lengyel állampolgárságú filmes Franciaországban és Svájcban él.
– Ami az én vétkemet illeti: az az ügy véget ért. Bűnösnek vallottam magam. Börtönbe mentem. Visszatértem az Egyesült Államokba, hogy letöltsem a büntetést, az emberek ezt elfelejtik vagy nem is tudnak róla. Ezután még itt, Zürichben is ülnöm kellett, ahová a filmfesztiválra érkeztem (2009-ben). Végeredményben négyszer-ötször annyit voltam őrizetben, mint amennyit megígértek – nyilatkozta korábban Polanski.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek