EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Szeged

Feltámad a Holt-Tisza

Megvalósul a gyálarétiek, a tompaszigetiek, a szentmihályiak álma: Dög-Tisza helyett újra egy szép holtág mellett élhetnek. A közel hárommilliárd forintos beruházás 2018 őszén kezdődik és 2020 tavaszán fejeződik be.

Öt évtizede várnak a gyálaréti Holt-Tisza mellett élők az egykor szebb napokat látott holtág rehabilitációjára. Most a Klebelsberg-telepi Összefogás Házában tartottak lakossági fórumot a holtág rehabilitációjáról. A korábbi rendezvényekhez hasonlóan nemcsak szép számmal gyűltek össze a helyiek, hanem rengeteg kérdéssel is készültek.


– Az egész projekthez 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre. Most a „nulladik lépésnél”, a tervezési fázisnál tartunk, a környezetvédelmi dokumentáció készítése zajlik – mondta Némethy Tímea, az Ativizig műszaki referense. Felhívta a figyelmet, ha papíron elkészültek a tervek, csak azután következhetnek a közbeszerzések, majd a fővállalkozó kiválasztása. Magának a kivitelezésnek a kezdetét is elárulta: 2018 októbere. A dátum kimondására szinte azonnal megelevenedett a terem másik fele is: mindenki abban reménykedett, hogy tavasszal kezdik a munkákat.

Reményeim szerint nem öt évig, hanem ötven-száz évig szolgálják gyerekeinket, unokáinkat a mostani fejlesztések – fogalmazott a fórumon B. Nagy László országgyűlési képviselő

Türelmet kért a helyiektől B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő. Az 1960-as évek óta beszélnek a rehabilitációról, ezt a kis időt már ki kell várni, mert ha elhamarkodnák a kezdést, elbukhatják az uniós pénzt. 2018. augusztus 15-re minden dokumentumnak késznek kell lennie, ekkor kell benyújtani az unió egyik szervezetének a pályázati dokumentációt. Szeptember 15-ig meg kell kötni a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést, ezt követően pedig kezdődhet is a munka, ami 2020. március 31-ére fejeződhet be.


– Reményeim szerint nem öt évig, hanem ötven–száz évig szolgálják gyerekeinket, unokáinkat a mostani fejlesztések. Bízom benne, hogy újból olyan lesz a vízminőség, hogy strandolni lehessen benne – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

2624

Ennyi aláírást gyűjtöttek össze a Holt-Tisza rehabilitációja érdekében a helyi lakosok 2016-ban a Klebelsberg-telepért Alapítvány és a Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület segítségével és Nógrádi Tibor (Fidesz–L.É.T.) önkormányzati képviselő támogatásával. Az eredmény magáért beszél: 2,9 milliárd forint uniós és állami támogatás jut erre a célra.

– Új szivattyútelep, azaz új vízkivételi mű épül. 2000 liter/másodperc sebességgel jön majd a víz a Tiszából – magyarázta Laurinyecz Pál, a Viziterv Environ Kft. tervezője. A munkálatokból sokat nem fog látni a lakosság, mert a Tisza mellett dolgoznak majd. A lakosság által most és korábban kritizált termálvízbefolyás a kertészetből megszűnik, zárt csővezetéken keresztül a termálvíz a szegedi szennyvíztisztító telepre megy, és addig tisztítják, amíg bele nem engedhetik a Tiszába. Ez utóbbi ugyan a projekt része, de a kialakítás költségeit az érintett vállalkozás állja. A holtágban lévő ásványi olajszennyeződést is felszámolják: mikroorganizmusokkal oltanak be egy-egy iszapkupacot, amelyek a benne található szénhidrogéneket „megeszik”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.