2020. május 25., hétfő
Orbán

MFB

Felújítással spórolhatunk

Minden család életében központi szerepet játszik a rezsiköltségek optimalizálása, az otthonok költség- és energiahatékony fenntartása. Társasházak, lakóingatlanok esetében, ahol a fűtésrendszer központilag szabályozott, egyénileg jó minőségű nyílászárókkal csökkenthetjük költségeinket, esetleg lakóközösségként érhetőek el külső szigetelésre és egyedi fűtésrendszerek kialakítására kiírt pályázatok. A családi házak esetében pedig számos területen érhetünk el pozitív eredményeket egy felújítás segítségével.

A felújítás természetesen minden esetben jelentős költségekkel jár, amihez segítséget nyújt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pontokon elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó, a lakosság számára nullaszázalékos kamatú hitelprogram. Nincs kezelési költség, sőt az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal sem számolniuk.

Jó hír, hogy szeptembertől a korábbinál is kedvezőbbé váltak a lakossági energiahatékonysági beruházások finanszírozására meghirdetett, nullaszázalékos kamatú hitelprogram igénylési feltételei. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pontokon elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram” módosításának célja az igénylés feltételeinek egyszerűsítése, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése és a törlesztés megkönnyítése volt.
A külső szigetelés rögzítését és vakolását végzik munkások a függőhídon a Gyűrű utcában, Békásmegyeren.
Az áprilisi indulás óta folyamatos az érdeklődés az összesen 114,6 milliárd forint keretösszegű hitelprogram iránt, amely több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítését teszi lehetővé. Az MFB Pontokra érkező igények értékelését követően az NGM és az MFB módosította, illetve pontosította a termékdokumentációt annak érdekében, hogy a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb hitelt könnyebben és egyszerűbben igényelhessék az ügyfelek.

A megfelelő hőszigeletelés egy kisebb vagyonnyi spórolást jelenthet fűtési szezononként
MTI Fotó: Beliczay László

A szeptember 1-jén életbe lépő módosításokat követően többek között lehetőség van arra, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhassák az ügyfelek.
Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: a módosítások lényege, hogy a tapasztalatokat összegezve, olyan eljárási rend alakuljon ki, amely az igénylők valós körülményeit még inkább figyelembe veszi.
Ennek érdekében további változás, hogy természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő vagy azt meghaladó kölcsön esetén a tőkekitettség 70 százalékáról 50 százalékra csökken az elvárt fedezet mértéke. Szintén könnyítés, hogy a korszerűsítés tárgyát képező ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtési célú energiaszámlákkal igazolni. Lehetővé válik a részleges homlokzatszigetelés, vagyis a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.
A hiteligénylő a beruházás megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhat. Emellett a hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében a projekt előkészítésével kapcsolatos, a hitelkérelem benyújtása előtt kiállított számla is elfogadható, időkorlát nélkül.
Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta: folyamatosan figyelik a visszajelzéseket és pontosítanak a termékdokumentáción, ha szükséges. Céljuk, hogy a lehető legtöbb család számára megoldást, segítséget nyújtsanak, erre a hitel feltételei kiválóan alkalmasak.

A lakossági energiahatékonysági hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni.


Az MFB Pontok hálózatának bővítésével az érdeklődők év végéig már 642 Ponton igényelhetik a nullaszázalékos energiahatékonysági hitelt, illetve előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölthetnek az mfbpont.hu weboldalon, ahol minden információ elérhető az MFB Pontokról és az európai uniós hitel- és kombinált hitelprogramokról.
A korszerű az igazán egyszerű
Energetikai szakértőnket kérdeztük, milyen megoldásokat érdemes megfontolni a cél érdekében. Kérdésünkre elmondta, az energiatudatos felhasználás is igen lényeges elem a spórolásban. A külső falak és a födém hőszigetelésén túl érdemes egy korszerű fűtési rendszert is kialakítani, amely programozható és helyiségenként szabályozható. Ha valaki ennél is tovább gondolkodik, kiépíthető egy „okos” épületfelügyeleti rendszer is, amely egyebek mellett az ablakok nyitását is érzékeli és vizsgálja az épület hőmérsékletét is különböző pontokon.
Az összeállítást támogatta a Magyar Fejlesztési Bank

Kapcsolódó Cikkek