EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Extra

Fest és zenét szerez Beri Ary

A nyolcvanas években óriási sztár volt Beri Ary, azaz Berencsi Attila, a Szerelem első vérig című film főszereplője. Volt időszak, amikor megjárta a poklot a film miatt, de most harmonikusabb az élete, mint valaha: évek óta egy korty alkoholt sem ivott, a festményei eladásából él, és még mindig zenél.

Berencsi Attila azaz Beri Ary /Fotó: Cser Dániel

– Ne is kérjétek, nem fogok úgy tenni egy fotó kedvéért, mintha festenék, az nem én lennék – szögezte le rögtön az elején Berencsi Attila, azaz Beri Ary, miközben alkoholmentes sörrel és kávéval kínált minket. Már évek óta egy korty alkoholt sem ivott, a cigit is letette, de korábban napi több liter bort is elfogyasztott. 2011-ben azonban szívinfarktusszerű tünete volt, ahogy ő fogalmaz, „életmódból fakadó rosszullét”, de ez elég volt ahhoz, hogy végleg letegye a poharat.

– Két végén égettem a gyertyát, ha lett volna harmadik, akkor ott is égettem volna. Írtak velem kapcsolatban hajléktalanságról is, ez így nem igaz, inkább úgy mondanám, hogy nem volt lakáskulcs a zsebemben, és barátoknál, segítőknél húztam meg magam – magyarázta Beri Ary, aki nem igazán szereti, ha a Szerelem első vérig című nagy sikerű filmről kérdezik, hiszen ha tehetné, visszapörgetné az idő kerekét, és soha nem vállalná el a szerepet. Pedig a karrierje úgy indult, mint egy hollywoodi sikertörténet: 18 éves volt, amikor 1985-ben egyszerűen leszólították az utcán, napokon belül pedig már Fügét alakította a filmben. Nem különösebben érdekelte a filmezés, de a 16 ezer forintos (akkor 5900 forint volt az átlagkereset – a szerk.) gázsi nagyon csábítóan hangzott. Ösztönös tehetség volt, a film pedig óriási siker lett. A fiatal lányok szerelmesek voltak Beri Aryba, a fiúk pedig rá akartak hasonlítani. Ebből Berencsi Attila nem sokat érzékelt, csak azt, hogy mindenhol felismerik, ezért volt, hogy sapkában és napszemüvegben ment ki az utcára. Rendszeresen beszóltak neki, és a bunyók sem kerülték el, de próbált nem foglalkozni az őt körülvevő hisztériával. Később elvállalta a második részt és a balassagyarmati túszdrámáról készült filmet, a Túsztörténetet is. Utóbbiért 1989-ben elnyerte a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, az Ezüst Kagylót. Ez óriási elismerés, olyan, mint egy európai Oscar-díj. Beri Aryn kívül egyetlen magyar, Latinovits Zoltán érdemelte ki ezt az elismerést, de megkapta Kirk Douglas, Jack Lemmon, Al Pacino és Javier Bardem is. Beri Ary még csak el sem mehetett átvenni a díjat, egy évvel később itthon kapta meg az elismerést.
– Miután eltelt egy év, egy kicsit sem érdekelt a díj, meg nem is tudtam, hogy ez akkora dolog, Magyarországra nem jutott el a híre. A díjat bevittem a zaciba, de olyan keveset kaptam volna érte, ami egy ebédre sem lett volna elég. Szabó Stein Imre világosított fel, hogy ez milyen nagy dolog, neki is adtam, ennyire nem számított nekem – tette hozzá Attila, akinek a Szerelem utolsó vérig című filmmel ért véget filmes karrierje. Élt Angliában is, mosogatóként kapott állást. Hálás azért az időszakért, mert a nehézségek ellenére újra visszatalált régi önmagához.
– Csomó minden kiderült számomra magamról, az önismeret szempontjából hatalmas volt. És hogy miért jöttem haza? Elkaptak, mert lejárt a vízumom – tette hozzá Attila, aki végül itthon kezdett mindent rendbe tenni maga körül, a saját szabályai szerint. A barátai úgy gondolják, Beri Ary igazi zseni, aki nemcsak a festészethez ért, hanem a zeneszerzéshez is. 2017-ben visszatért a zenei életbe, önálló esteken és a Beri Ary és a Pillangók koncertjein adja elő régi és új szerzeményeit, hiszen az elmúlt években rengeteg dalt írt. Festményei is keresettek, és bár nem él luxusban, de legalább van lakáskulcs a zsebében. 50 évesen még nem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Berencsi Attila azaz Beri Ary /Fotó: Cser Dániel


– Minden feleségből egyszer elvált asszony lesz. Van harminc haverom, és mindegyik elvált, valamelyik kétszer is. Én meg 13 éve együtt lakom egy nővel, és kész. Az albérlet nem a legalkalmasabb a gyerekvállaláshoz, de nem is nagyon akartam soha gyereket. Furcsán szoktak nézni, amikor ezt mondom, de így gondolom. A saját szabályaim szerint élek, és ha úgy akarom, akkor akár nyolc hónapra is kikapcsolom a telefonomat. És elmondhatatlanul gyűlölöm, amikor arról cikkeznek, hogy „Mi történt veled, Beri Ary?”. Egyáltalán nem érzem, hogy lecsúsztam volna, mert a filmeket sosem éreztem „fent”-nek. Most egy egyáltalán nem boldogtalan, viszonylag elégedett embert látsz – mondta búcsúzóul, de aztán eszébe jutott még valami.
– Van egy segítőm, aki megküzdött a mellrákkal, éppen csak nem halt bele. Az egyik képemet október 5-én elárvereztetem, és a teljes összeg a Mellrákinfó Egyesülethez kerül majd. Ez a legkevesebb, amit tehetek…

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztonság az első, irány belföld!

  A biztonság az első, irány belföld!

  A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai vendéglátók, szállásadók, de hamar talpra állhatnak, és már a nyáron utolérhetik magukat – mondta a Lokálnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 • Rózsika néni jó példát mutat

  Rózsika néni jó példát mutat

  A koronavírus mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. Így van ezzel a 72 éves Rózsika néni is, aki példát mutat az időseknek. Betartja a szabályokat, az otthonában is rendszeresen táncol és tornázik.

 • Új munkát kerestek a magyar sztárok

  Új munkát kerestek a magyar sztárok

  A járvány miatt már több, mint két hónapja bezártak a színházak és elhalasztották a koncerteket. Néhány magyar színész és zenész ezért új munkahely után nézett.