EUR: 346,40 Ft
CHF: 324,82 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Fidesz: Vizsgálják meg, Gyurcsány cége folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet!

Azt kéri a fideszes Budai Gyula a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeletétől, vizsgálja meg, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök érdekeltségébe tartozó Altus Portfólió Kft. folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet.

A kormánypárti országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az elmúlt hetekben több olyan sajtóinformáció is megjelent, amely szerint az Altus Portfólió Kft. legalább kétszer nagy összegű kölcsönt nyújtott a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő által irányított Human Operator Zrt.-nek.


Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök állítása szerint baráti kölcsönről van szó, de a kölcsönszerződésben lévő kikötések – így például a késedelmi kamat, a banki inkasszó és a személyi biztosíték – alapján ez valójában üzletszerű hitelezési tevékenység lehetett – mondta Budai Gyula, aki kérte a pénzügyi felügyelettől, vizsgálja meg, hogy az Altus Portfólió Kft. rendelkezett-e kölcsönnyújtáshoz szükséges jogszabályi engedéllyel.

Ha nem volt a cégnek ilyen engedélye, akkor felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely büntető törvénykönyvi tényállás – jelezte a Fidesz parlamenti képviselője.


A Windisch László jegybankalelnöknek címzett kérelmet Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője vette át.

Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

A Czeglédy-ügy károsultjai az MSZP, a DK és Gyurcsány Ferenc károsultjai

A Fidesz és a KDNP szerint azok a diákok, akik nem kapták meg a jogosan nekik járó munkabérüket Czeglédy Csaba cégétől, tulajdonképpen az MSZP-nek, a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek a károsultjai – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a gazdasági bizottság megtárgyalta a Fidesz és a KDNP határozati javaslatát, amelyben felkérik a kormányt, hogy kártalanítsa az érintett diákokat.

Hollik István hozzátette: a kártalanítás mellett kezdeményezésük másik célja, hogy a kormány által kifizetett kárrendezés költségének végső teherviselője a károkozó legyen. Rámutatott: mivel erős a gyanú, hogy a Czeglédy-ügy az MSZP és a DK pártfinanszírozási botránya, ezért úgy gondolják, ha ennek bizonyítottsága megalapozott, akkor a kárt végső soron az MSZP-nek és a DK-nak kell megfizetnie, a nekik nyújtott állami támogatásból kell a pénzt levonni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek