2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Kecskemét

Flashmobbal készültek az iskola születésnapjára

Idén ünnepli 15. születésnapját a Mihály Kertje Waldorf Iskola. A Szarkásban működő intézmény a különleges alkalomból meglepetéssel készült. Villámcsődületet tartottak pénteken délután Kecskemét főterén. Balla Beátával, a Mihály Kertje Waldorf Iskola igazgatójával a születésnap kapcsán beszélgettünk múltról, jelenről és a jövő terveiről.

– Egy ilyen évforduló alkalmat nyújt a visszatekintésre, értékelésre is. Hogyan látja az elmúlt másfél évtizedet?


– Valóban, ilyenkor megállunk egy kicsit, szünetet tartunk a mindennapok munkájában, elfelejtjük egy időre a gondokat, felidézzük a legszebb emlékeket. Egy ilyen kerek évforduló jó alkalom a köszönetnyilvánításra is. Iskolánk egyesületi fenntartóval rendelkezik, ez Waldorf-pedagógusainktól és a családoktól egyaránt kemény, odaadó munkát kíván . Szeretnék ezúton is köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az iskola létrejöhessen és az elmúlt 15 év során minden nehézséget leküzdhessünk. Nekik is részük volt abban, hogy ünnepeinket teljes szépségükben élhettük át, és hogy most biztosan látjuk: van jövőnk.

A járókelők csodálkozva látták, hogy a főterén játszadozó gyerekek egyszer csak összeálltak, és elénekelték a Szélkiáltó együttes Szelet kiabálunk című dalát.
fotó: Banczik Róbert

– Sokan még most sem tudják pontosan, mit jelent a Waldorf szellemisége. Miben más, mivel ad többet az önök iskolája egy közoktatási intézménynél?


– A Waldorf-pedagógia célkitűzése, hogy szorongásmentes légkörben, szabad döntésekre képes, önállóan cselekvő embereket neveljen. Arra törekszünk, hogy a gyerekeink ki tudják bontakoztatni ajándékba kapott képességeiket, tehetségüket önmaguk és a világ számára. Ennek érdekében teljes mértékben tekintetbe vesszük életkori sajátosságaikat és a korhoz kötött fejlődési törvényszerűségeket. Ezek mind a gyermeki természet mély ismeretén alapulnak.

– Ezzel a flashmobbal a várost ajándékozták meg. Hogyan ünneplik meg „belső körben” a születésnapot?

– Készülünk egy újabb ajándékkal is. A jubileumi év lezárásaként intézményünk különleges módon szeretne támogatni egy olyan civil szervezetet, amely más módon szolgálja a gyermekek segítését. Nyolcfős, szülőkből és pedagógusokból álló kecskeméti Waldorf-csapatunk nevezését elfogadták az Ultrabalaton futóversenyre. Erre a versenyre építjük különleges gyűjtésünket. A csapatunk által megtett kilométerekre ugyanis szponzorok jelentkezését várjuk. Az összesen 220 kilométernyi futással megszerzett adományokat ajánljuk fel az általunk kiválasztott, gyermekeket segítő alapítvány számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.