EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb XIV.kerület

Folytatódik a Petőfi Csarnok bontása

Az Új Nemzeti Galéria építésének előkészítéseként folytatódnak a Petőfi Csarnok bontási munkálatai. Az épület látható részének elbontását követően most elszállítják a felszínen található, az egészségre közvetlenül nem veszélyes, kötött formájú azbesztcement-tartalmú építőelemeket is, ezt követően pedig elvégzik a térszint alatti közművek feltárását és a szükséges mentesítést.

A Petőfi Csarnok felszínen látható épületének elbontásával a munkálatok első fázisa nyáron lezárult. Ennek keretében még februárban elszállították a szigeteléshez használt azbesztet, így a területet mentesítették az egészségre esetlegesen káros anyagoktól, amit a Kör-Ker Kft. vizsgálólaboratóriumának felszíni felmérése is megerősített. Október 17-én pedig megkezdődött a Petőfi Csarnok térszint alatti bontásának előkészítése, ezt követően jövőre elindulhat az új Nemzeti Galéria kivitelezése.

A régi épület már eltűnt, most a talajban található azbeszt feltárása a fontos (Fotó: Csudai Sándor)

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a most kezdődő munkálatok első ütemében a teljes terület felszínéről végleges lerakóhelyre szállítják és ott tárolják az összegyűjtött, kötött azbesztcement-tartalmú építési elemeket. A második ütemben megtörténik a térszint alatti területek felmérése, hogy megállapítsák, található-e azbeszttartalmú anyag a térszint alatt a bontási törmelékben, a talajban, illetve a közművekben.


Azokon a területrészeken, ahol esetleges található ilyen anyag a mintákban, kisebb felbontású hálóban további mintavételezést végeznek a szennyezett területrész pontos meghatározására érdekében. Amennyiben található a felszín alatt azbeszttartalmú anyag, illetve kötött formájú azbesztcementet tartalmazó közműelem, elvégzik a szakszerű kibontásukat és elszállítják. A maximális biztonság és az azbesztkérdés megnyugtató rendezése érdekében az előkészületektől kezdve egészen a munkálatok lezárásáig folyamatosan mérik a légtér azbesztrost-koncentrációját a helyszínre telepített akkreditált vizsgálólaboratóriummal.

Így álmodták meg az Új Nemzeti Galériát (Fotó:epiteszforum,hu)

Az azbeszttartalmú anyagok elszállításával kapcsolatos feladatokat a jogszabályok alapján kötelező védőruhában végezni akkor is, ha nem az egészségre közvetlenül ártalmas azbeszt feltárásáról és elszállításáról van szó. A munkálatok irányítását a Városliget Zrt. megbízásából a jelentős szakmai tapasztalattal bíró Kör-Ker Kft. végzi el október 17-től.  A cég 23 éves szakmai múlttal és számos szakirányú  referenciával rendelkezik. A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult vagy egészségre ártalmas anyag – így az azbeszt is – eltűnik a Városligetből.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.