2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Extra

Gárdos Éva: A magyar színészek fantasztikusak

Gárdos Éva ötödik rendezést, a Kondor Vilmos nagysikerű regényéből készült Budapest Noir című filmet november 2-től láthatják a nézők a hazai mozikban. A kasszasiker gyanús krimi alkotója nagy örömmel adott interjút a Lokálnak, melyben számos érdekességet árult el a kész filmmel kapcsolatban. 

Mikor és miért döntötte el, hogy a Budapest Noir lesz a következő filmje?
Amikor elolvastam a regényt, azonnal az fogalmazódott meg bennem, hogy ebből egy szuper filmet lehetne készíteni.

forrás: Shawn Keehne

Magyar viszonylatban kiemelkedő költségvetésből készült a Budapest Noir, melyet a Filmalap 897 millió forinttal támogatott. Mitől volt költségesebb ez a film egy átlag büdzséjű, hazai alkotáshoz képest?
A Budapest Noir költségvetése nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem magas, körülbelül a negyede a Magyarországon forgatott, hasonló korabeli hangulatot idéző külföldi filmek költségvetéseinek. A korabeli kosztümös filmek számtalan plusz költséggel járnak, az 1936-os Budapest és a kor megelevenítése nem kis anyagi kihívás volt. A rendelkezésünkre álló filmes eszközökkel – díszletek, berendezés, épített stúdió, külső helyszínek, ruhák, jelmezek, világítás, utómunka technika… –  mind arra törekedtünk, hogy minél pontosabban és részletgazdagabban idézzük fel azt a kort.
A szülési szabadságáról visszatérő Tenki Rékát és Kolovratnik Krisztiánt is rég láthattuk már a vásznon. Hogyan esett rájuk a választás? 

Fotó: Kende Tamás / Pioneer Pictures


Rékát a casting directorunk, Mandel Helga javasolta. Kemény Ildikó producerrel mentünk el megnézni az Egyasszony című színdarabban, nagyon meggyőző, nagyszerű alakítás volt. Krisztiánnal egy kávézóban találkoztunk, amikor helyszínt kerestünk. Valaki mondta, hogy egy nagyon tehetséges színész, de mostanában mással foglalkozik. Behívtuk castingra, és utána nagy kő esett le a szívünkről, mindannyian tudtuk, hogy most végre megtaláltuk a főhőst, Gordont. Természetesen még meg kellett néznünk őket együtt a Rékával, de minden jól működött, szuperek voltak.
Kulka János jeleneteit még a strokeja előtt sikerült felvenniük. Okozott-e bármiféle gondolt a színész állapota az utómunka során? 
Nagyon szeretem és tisztelem Kulka Jánost, az egész stábbal együtt engem is megrázott, hogy beteg lett. Nagy tehetség, minden pillanatát élveztem a közös munkának. Szerencsére nem volt szükség semmi olyan akcióra utólag, ami gondot okozott volna.

Fotó: Kende Tamás / Pioneer Pictures

Eddig igen kevés magyar krimi készült. Ön szerint ennek mi az oka? Kevés a jó történet vagy a magyar nézőket érdekli kevésbé a műfaj?
Hamarosan ki fog derülni, hogy érdekli-e a magyar nézőket egy magyar krimi a moziban! Én úgy látom, hogy ma már sokféle magyar film készül – komédia, tragédia, zenés film, szerzői film – igen széles a paletta, amiben a Budapest Noir is helyet kapott. Az alapjául szolgáló könyv igen sikeres volt Magyaországon, ez bizakodásra ad okot.
Mennyibe más hazai sztárokkal forgatni a nemzetközileg ismert hírességekhez képes, gondolunk itt Scarlett Johanssonra vagy Nasstasja Kinskire, akikkel az Amerikai rapszódia című filmben dolgozott együtt? 

Scarlett Johansson, Credit line: Profimedia, Hollywood Archive


A magyar színészek fantasztikusak. Tehetségesek, ügyesek, fegyelmezettek, profik. A Budapest Noirban minden egyes színészemre roppant büszke vagyok, attól függetlenül, hogy mekkora szerepet játszik.
Kevesen tudják, de gyakorlatilag ön szerepeltette először az azóta hollywoodi sztárnak számító, Golden Globe-jelölt Paul Dano-t. Hogyan talált rá az akkor még tinédzser színészre? 
Először egy nagyon kis költségvetésű filmben láttam Paul Dano-t, és rögtön tudtam, hogy sokkal tehetségesebb, mint sok más felkapott fiatal színész, akik a televízióból már bizonyos népszerűségre tettek szert. Persze nem volt könnyű meggyőzni a producereket, hogy Paul kell a szerepre, de végül sikerült. Nekem óriási szerencsém van a színészekkel. A Love&Mercy nagyon jó volt, Brian Wilsonként nagyszerű alakítást nyújtott.


Paul Dano, Credit line: Profimedia, Film Stills

A mai napig aktívan tevékenykedik vágóként is. A rendezés vagy a vágás áll közelebb önhöz? 
Nehéz lenne választani, ez hullámzó, és sok összetevőtől függ. Most azt gondolom, hogy a vágás könnyebb, a rendezés óriási felelősséggel és koncentrációval jár, de izgalmasabb.
Igaz az, hogy egy jó vágó néha fontosabb, mint akár a rendező? Martin Scorsese-ről szokták mondani, hogy a filmjei azért zseniálisak, mert állandó vágója, a háromszoros Oscar-díjas Thelma Schoomaker készíti őket. 
Egy jó vágó nagyon fontos. Elengedhetetlen, hogy teljesen egy hullámhosszon legyen a rendezővel, mindig tudnia, éreznie kell, hogy a rendező mit akar egy-egy jelenetből kihozni. Emlékszem, az Amerikai rapszódia egyik jelenete miatt nagyon ideges voltam, valahogy nem akart összeállni, amit szerettem volna. Azt mondta a vágó, hogy menjek haza, másnapra minden rendben lesz. És így is lett. Megoldotta, mert pontosan tudta, hogy mit szeretnék.

forrás: Shawn Keehne

Irdatlan munkatempót diktál, hiszen kevés alkotó mondhatja el magáról, hogy szinte egyszerre lesz két filmjének a premierje: október 27-én mutatják be az USA-ban a The truht about lies című filmjét amit vágóként jegyez, majd alig pár nappal később érkezik hazai mozikba a Budapest Noir. Adódik a kérdés: Önnek lételeme a munka? 
Nagyon szerencsés vagyok, mert korán megtaláltam azt a munkát, amit szeretek, amit élvezek. De az élet nemcsak munkából áll, fontos, hogy az ember a szabadidejében is tudja magát jól érezni. Én imádom a fiamat, a barátomat és a kertészkedni is nagyon szeretek.
Sok filmes elgondolkodott már azon, milyen lenne nyerni egy Oscar-díjat! Hajtja önt ez a vágy? 
Nem igazán. Nekem bőven elég, ha a filmem jó és érdekes.

forrás: Shawn Keehne

Mi lesz a következő munkája?
Majd meglátjuk. Most még a Budapest Noirral vagyok elfoglalva.

Kapcsolódó Cikkek