EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Eger

Gasztroostrom 1552 – az egri vár csodája

Gasztromustrát tartottam az egri várban található 1552 étteremben. Vendéglátónk, Hegyi Mátyás séf igazán kiegyensúlyozott, profi főnök a konyhában, aki az innováció, a kreativitás és a vendégközpontúság képviselője. Helyi alapanyagokból dolgoznak, olyan beszállítói körük van, akik a környéken élnek és mindig gyorsan eljutnak hozzájuk, akár vadhúsról, akár zöldségekről van szó. Mátyás most szuvidált vaddisznóhúst sütött, rozmaringgal és fokhagymával megbolondítva. Az ízélményben pedig nem csalódtam, sőt!

Magyar Gina: Látom itt a fortyogó mártást, ez ugyanazokból az ízekből áll, mint amit otthon megszoktunk (répa-, fehérrépaalap stb.)?


Hegyi Mátyás séf igazán tudja mi ízlik a vendégnek

 

Hegyi Mátyás: Vannak olyan összetevők, amiket most nem árulhatok el, de nyilván benne vannak az ízek, amelyeket mindenki keres, ha egy vadasról van szó, ám bele kell tennünk valami pluszt, amitől a miénk lesz.

Gyönyörű az étterem: modern, ugyanakkor illeszkedik az egri vár stílusához

 

MG: Az étteremről szólva: engem mindig jóérzéssel tölt el ha belépek, mert gyönyörű hely. Hogy volt ez a kezdetekben?


HM: Én már akkor is itt voltam, amikor körülbelül négy évvel ezelőtt csak feltérképeztük a terepet. Az igényekhez alakítottuk ki az éttermet, nagyon jól lehet dolgozni a konyhában is, a vendégtér pedig magáért beszél.

MG: Elégedettnek tűnsz. Mennyire tudtad beváltani a hozzáfűzött reményeidet?

HM: Hála az égnek, ki lehet bontakozni a helyi igényeknek megfelelően, de azért a határokat meg kell tartani…

MG: A közeg miatt vannak határok?

HM: Nem, inkább a magyar táplálkozási kultúra az, ami határt szab az ételeknek. Bár éppen egy lassú fejlődésen megy át a „megszokott” gasztronómia, de még nem igazán nyitottak az emberek. Aki rántott húson nőtt fel, azt nehéz kizökkenteni…

A vaddisznóból készült vadas isteni volt

MG: Az étterem kínálata lenyűgöző módon fedi le az egész évet, az évszakok között némi átfedéssel, és persze az ételekre kapott reakció sem elhanyagolható.

HM: Gyakorlatilag az a lényege az egésznek, hogy lássa a séf, amit alkotott, az utána milyen elégedettséggel tölti el a vendéget. De mondok egy érdekességet: néha jobb, ha nem tudja a vendég, hogy mit eszik, mert ha elárulnám, hogy éppen kókusztejben szuvidált vajhalat fogyaszt, akkor rámondaná, hogy „fúj, nem jó, én rántott pontyot szoktam enni”. Viszont ha van bizalma feléd, kipróbálja az újat, rájön, hogy mennyire jó, mennyire ízlik neki, amit elé raktál, és utána visszajár. Szóval vannak ilyen apró játékok.

MG: Egy étteremnek nyilván a séf a lelke, de milyen a csapat?

HM: Mostanra értük el azt az összetételt, amikor végre nem kell izgulnom, ha elmegyek szabadnapra. Nagyon nehéz munkaerőt találni. Amit az iskolákban oktatnak, az egy letűnt korszak bukott elmélete. Azt szoktam mondani annak, aki kikerül onnan, hogy felejtse el, amit ott tanult. Nálunk ügyesek a kollégák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.