2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb III.kerület

Goldberger: Kelmék és családtörténet

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye állandó kiállításával az 1784-ben – Goldberger Ferenc által – alapított és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének állít emléket. Az önkormányzat Óbudatour programja keretében mi is megnéztük a páratlanul érdekes gyűjteményt, méghozzá az igazgatónő, Népessy Noémi magával ragadó „idegenvezetése” kíséretében.

Népessy Noémi igazgatónő elmondta, a kiállításnak kettős küldetése van. – Egyrészt öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amelynek során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nemcsak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplője lett a korabeli magyar gazdaságnak. Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.


Az 1779–1828-ig terjedő időszakot bemutató első részben azt láthattuk, hogyan lett a kereskedőből műhelytulajdonos. Nyomon követhetjük a Goldberger család óbudai letelepedését, XVIII. századi történetét, majd az 1784-es kékfestőműhely alapítását. Mindemellett a kiállítótérben megismerkedhetünk a kékfestés folyamataival is. Az 1828–1875-ig tartó második szakasz végigvezeti, miként alakult át a családi manufaktúra igazi gyárrá – feltárul Goldberger Sámuel, Goldberger Fülöp és a harmadik generáció munkája.

– A második szakaszban bemutatjuk a kis kékfestőüzem fejlődésnek indulását, a család innovatív szemléletének köszönhető, számtalan technikai újítást, amelyeknek következtében újfajta kelmék előállítása vált lehetővé – mesélte Népessy Noémi. Az igazgatónő bemutatta a harmadik, az 1876–1913-ig tartó részt is, amely a mindent átható modernizáció – Goldberger Bertold és a negyedik generáció – történetét dolgozza fel. Ebben a részben az a közel négy évtizedes időszak kísérhető nyomon, amikor nagyarányú gépesítés, technikai újítások, modern technológiák alkalmazása jellemző. A világsikert Goldberger Leó vezetése alatt, 1913–1945 között ért el a gyár.


– Kiállításunk negyedik egységében végigkísérhető, hogy a vertikális vállalattá fejlődött üzemben készített textíliák miként hódították meg a világot, a folyamatos újításokkal előállított egyedi anyagok mekkora nemzetközi elismerést vívtak ki a „Goldbergernek”.

Az ötödik egység (1947–1997) már a tervutasításos rendszerben jeleníti meg a gyárat egészen a felszámolásig.

A Goldbergert nemcsak a mai szemmel is szép és minőségi kelmék megcsodálása miatt ajánljuk megnézni, hanem a megrázó és felemelő családi történet megismerése érdekében is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.