2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Pécs

Gyerekek is mászhatnak a tettyei sziklán

Sokakat meghökkent, egyeseket felháborít, de szögezzük le gyorsan: a Tettyén található sziklán lehet mászni. Igaz, csak engedéllyel.

Nyáron még tábort is szerveztek a pécsiek által kedvelt sziklához, amely a Tettyén található. A körülbelül 20 méter magas, több pályát is magában foglaló mászásra alkalmas terület gyerekek által is kedvelt. Olyannyira, hogy többen itt táboroztak.


A pécsiek még Horvátországba is eljárnak mászni, de jól tudnak gyakorolni a tettyei sziklánál (Fotó: Meggyesi Péter)

– Itt ki van építve egy olyan pálya, amely tele van biztosítási pontokkal, így kötéllel és megfelelő felszereléssel biztonságosan mászható ez a terület – mondta Meggyesi Péter, a Pécsi Falmászó Ifjúsági Sportegyesület vezetője.

A teljesen kezdőket eleinte egy műfalon gyakoroltatják, de ez a terület arra is alkalmas, hogy egy pár fogás után már akár a gyerekeket is kivigyék oda.


– Több fogást és lépéstechnikát is igényel ez a terep, de kezdők is tudnak mászni ezeken a pályákon – tette hozzá Meggyesi Péter.

Kezdőket is felengednek a 20 méter magas sziklára (Fotó: Meggyesi Péter)

Bár a Tettyére sokan úgy mennek ki, hogy gondolnak egyet és kipróbálják a sziklamászást, komoly előírások vannak arra vonatkozóan, hogyan lehet ott mászni. Azt ugyanis minden esetben be kell jelenteni a sportolónak.

– A Tettye-Havihegy helyi jelentőségi védett természeti terület. A sziklán történő mászást a város jegyzője adja ki – tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivataltól.

Arra vonatkozó szabály pedig nincs, hogy az ott mászó milyen korú, kezdő vagy haladó ebben a sportágban. Tehát nem vizsgálják, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik.

A Baranya Megyei Kormányhivatal egyébként azt is közölte, hogy bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha a terület országos jelentőségű védett természeti területen helyezkedik el, illetve ha a bármilyen védett növény- vagy állatfaj károsodik vagy elpusztul a sportolók által.  De eddig még semmilyen bírságot nem szabtak ki a Tettyén mászókra.

Baranya megyében Kővágószőlősnél, illetve a villányi Templom-hegy természetvédelmi területén van lehetőség a mászásra. Az erre vonatkozó területre való engedélyt a Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adja ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.