EUR: 348,25 Ft
CHF: 326,48 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Érd

Gyomorvarrógép és tájképek egy helyen

A budai Zipernowsky-házban egyáltalán nem szokatlan a műszaki kiállítás összekapcsolása a művészettel.

Ezúttal a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum – ez az intézmény „lakja” a nevezett épületet – gyűjteményéből orvosi műszereket, vizsgálóberendezéseket mutattak be, míg a képek Kovács Mátyás okleveles erdőmérnök, természet- és tájfestő tehetségét hirdették, Piktor a vízparton címmel.


A festmények alkotója a Soproni Erdészeti Egyetem docense és a Képzőművészek Érdi Közösségének tagja.

Piktor a vízparton – képek a tárlaton bemutatott alkotások közül

A műszaki tárgyak és a képek kiállítása között könnyen adódott az összekötő kapocs: az egészség. Ezt szolgálják a gyógyítás tudományával kapcsolatos eszközök, szerkezetek, valamint a képek, festmények is, amelyek a természet által kínált nyugalmat árasztják, így járulva hozzá egészségünk megőrzéséhez. A lelki harmónia, a csend, a tóparti feltöltődés, a mentális nyugalom ugyanúgy része az egészségnek, mint a testi, fizikai egészség.


Gyógyító szerkezetek a múltból

E két terület, vagyis a két kiállítás összekapcsolódásáról nemcsak a megnyitón, hanem az azt követő beszélgetéseken is sok szó esett.

Jellemző volt a helyzetre például az egyik szervező félhangos megszólalása: „Ugye milyen gyönyörű ez a gyomorvarrógép?” Igaz, ettől a kérdéstől a mellette álló, festményekhez, szobrokhoz szokott műértő enyhén lúdbőrös lett, de végül is természetes, hogy a gyógyászati szerkezeteket nézegetve az átlagos halandó inkább meghökken, mintsem gyönyörködik.

Középen a “gyönyörű” gyomorvarró eszköz

A műsorba meghívást kapott az érdi IRKA – Irodalom-kedvelők Klubja és a Poly-Art Alapítvány vezetője is. Lamartine A tó című remekművének tolmácsolásáért sok dicséretet kapott az IRKA-t vezető Daróci Lajosné, de ez semmi volt ahhoz képest, amennyivel Somfai Istvánt, a Poly-Art elnökét árasztotta el a meglepett közönség.

Somfai István, a Poly-Art vezetője (a kép bal oldalán) szívesen beszélt az Alapítvány munkájáról Fotók: Daróci Lajosné

Jeszenyin Aranylik, őszül már a nyíres kezdetű verse énekelve, gitárkísérettel óriási sikert aratott, nemcsak a meglepetés okán: a hangulata, az orosz nyelv bája, hajlékonysága, a melódia megérintette a hallgatóság lelkét.

A ház névadója és néhány korabeli orvostechnikai újdonság

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.