2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Gyönyörű üvegpalotát épít a MOL-csoport

Budapest legmagasabb nyilvános kilátóterasza épül meg 2021-re Budapesten, a Kopaszi-gát mellett. A csodás üvegpalota persze nem csupán egy kilátó lesz, hanem a MOL-csoport új székháza, amely a modern kor minden elvárásának megfelel majd.

Egy vadonatúj városnegyed van születőben Budapest XI. kerületében, a Kopaszi-gátnál. A gyönyörű, modern lakóépületek mellett egy impozáns, 120 méter magas, 28 emeletes toronyház is készül, amely Magyarország egyik legnagyobb cégének, a MOL-csoportnak lesz a székhelye.


A MOL Campus néven bejelentett székház 2021-től lesz a MOL-csoport központja. A gyönyörű tornyot a londoni Foster + Partners építésziroda tervezi, amely többek között a berlini Reichstag átalakításáért felelt, és a kaliforniai Apple Park terveit is készítette. Az építésziroda magyarországi partnere a Finta Stúdió lesz, amely eddig is számtalan külföldi építésziroda hazai partnereként vett részt szállodák és irodaházak tervezésében.

A toronyházban 2500 munkaállomás lesz, a teljes bruttó szintterület pedig eléri a 83 ezer négyzetmétert. A MOL 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépít egy olyan inspiráló, a MOL-csoport eredményeit és ambiciózus terveit megfelelően kifejező, a dolgozókat középpontba állító székházat, amely – hasonlóan a cég immár két évtizedes úttörő tevékenységéhez – kilép a tradicionális keretek közül, és a leginnovatívabb munkakörnyezetet hozza Magyarországra.


A MOL munkatársai jelenleg 5 kerületben, 11 épületben dolgoznak a magyar fővárosban, ami már egyre nehézkesebbé teszi a hatékonyan működő szervezeti struktúrát. Azért, hogy a cégcsoport a korábbi évtizedekben elért sikereit meg tudja ismételni, egy olyan központ szükséges, amely a modern kor elvárásainak mindenben megfelel, és ahol egy területen tud a MOL összes budapesti munkatársa a legmodernebb munkakörülmények között dolgozni.

Az új épülettel lehetőség nyílik arra, hogy az eddig elkülönült részlegek egy térben kapjanak helyet. A Campusban létrehozott egységek segítik az együttműködést, a feltöltődést és az információ áramlását. Emellett az új székház inspiráló környezetet is biztosít, és arra törekszik, hogy a lehető legmagasabb színvonalú körülményeket biztosítsa a MOL munkavállalóinak. Az irodaház tervezése során a MOL törekszik arra, hogy az épület a XXI. század elvárásainak megfelelő szintű megoldásokat felvonultató, kétszeres környezetvédelmi minősítéssel rendelkezzen, így energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet képviselje.

– Biztos vagyok abban, hogy a Foster and Partnersszel és a Finta Stúdióval közösen megálmodott MOL Campus jól mutatja abbéli törekvésünket, hogy a MOL-csoportot a régió egyik legprogresszívabb vállalatává alakítsuk – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette: az épülettel Közép-Európa egyik leginnovatívabb munkakörnyezetét alkotják meg, amely vonzó lesz a jövő tehetségei számára.

Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője elmondta: „Ez a projekt számos okból mérföldkő, nemcsak a MOL, hanem Budapest számára is. Óriási kihívást jelentett, hogy az épület egyszerre feleljen meg a vállalat igényeinek és a legmagasabb fenntarthatósági kritériumoknak, valamint méltó legyen környezetéhez. A torony és a pódium egysége és az átjárhatóságot biztosító kerthelyiségek a munkaterek közötti folyamatos kapcsolat érzetét biztosítják.”

 

Budapest legmagasabb kilátója lesz

A MOL Campusként a nagyközönség számára is nyitott lesz. A tetején kialakított kilátóteraszról bárki megcsodálhatja Budapestet madártávlatból. A földszinten pedig kávézó, kisbolt, baba-mama szoba és kiállítótér, illetve egyéb kényelmi szolgáltatások várják majd a látogatókat.

 

Kiváló magyar építészcég is részt vesz a tervezésben

A világhírű Foster + Partners építésziroda mellett a Dr. Finta József által vezetett FintaStudio is részt vesz a MOL Campus tervezésében. A FintaStudio otthon van Budapesten, hiszen ők tervezték a WestEnd City Centert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság épületét és a Bank Centert is.

 

Méltó lesz a cég hírnevéhez az új székház

MOL-csoport két évtized alatt vált a régió vezető cégcsoportjává, egy több mint negyven országban tevékenykedő nemzetközi vállalattá nőtte ki magát. Miután a vállalatcsoport tavaly meghirdette a következő 15 évre szóló stratégiáját, az ambiciózus terveinek megfelelően egy olyan székház építésébe is belekezd, amely megfelelő munkakörülményeket biztosít a multinacionális vállalatcsoport központjában dolgozó kollégáknak, és látványában is kifejezi a MOL-csoport által elért sikereket. Az új székházat MOL Campusnak fogják hívni.

Kapcsolódó Cikkek