2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Gyorsabb növekedést vár Magyarországon az IMF

A kormány szerint jobbak Magyarország növekedési kilátásai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által vártnál, de a nemzetközi szervezet így is 0,3, illetve 0,4 százalékponttal javította előrejelzését – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra reagálva, hogy az IMF honlapján kedden közzétett tanulmány a tavaszi várakozáshoz képest gyorsabb magyar gazdasággal számol.

A közleményben felidézték: a nemzetközi szervezet várakozása szerint a magyar gazdaság idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővül.


Az NGM felhívta a figyelmet arra is, hogy az IMF nem változtatott magyar munkanélküliségi prognózisán, 2017-re 4,4 százalékkal, 2018-ra 4,3 százalékkal számolnak; inflációs várakozásuk 2017-re az áprilisi értékhez hasonlóan 2,5 százalék, 2018-ra 3,2 százalék.

A magyar gazdaság teljesítményét a nemzetközi szervezetek, a befektetők és a hitelminősítők is elismerik – emelte ki a nemzetgazdasági tárca.

A magyar kormány várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növelésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet. Így további felminősítésekre, javuló elemzői várakozásokra, illetve csökkenő kötvényhozamokra és országkockázati felárakra számítanak – jelezték a közleményben.

A Nemzetközi Valutaalap október 13-15. között tartja őszi közgyűlését Washingtonban, a magyar delegációt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti.

Kapcsolódó Cikkek