2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb IV.kerület

Győzelem Fazekas László szülinapjára

Az Újpest jégkorongcsapatának legutóbbi mérkőzése nemcsak azért volt különleges, mert az örök rivális Ferencváros volt az ellenfél, hanem azért is, mert a 70. születésnapját ünneplő világklasszis labdarúgó, Fazekas László is ellátogatott a jégcsarnokba.

Sőt ha már kiment, ő végezte el a kezdő korongbedobást azon az összecsapáson, amely előtt a lilák ugyanannyi ponttal álltak a tabella harmadik helyén, mint a zöld-fehérek. Ráadásul a vendégek kétszer is vezettek, de csak a mérkőzés első harmadában, hiszen ilyen díszvendég, na, meg a jégcsarnokba kilátogató több mint ezer szurkoló előtt nem lehetett veszíteni. A csapat végül 4-3-ra tudott nyerni.


Fazekas László előtt az Újpesti hokisok legyőzték a Ferencvárost (Fotó. UTE facebook)

Persze a klub legendáját nemcsak a jégkorongcsapat mérkőzésén látták vendégül, hiszen az Újpesti Torna Egylet és az UTE Baráti Kör közös szülinapi bulit is rendezett Fazekas László tiszteletére, amelyen levetítettek néhányat az Újpesti Dózsa legendás támadójának góljai közül, majd Zsigmond Barna Pál, a kerület alpolgármestere olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök levelét. Ebben a kormányfő hangsúlyozta: „Fazekas László nemcsak tehetségével, hanem kitartásával és profizmusával is kiemelkedett a magyar labdarúgásból, s nemcsak játékosként, hanem később edzőként is nemzetközi elismerést szerzett.”

Az ünnepelt egy Megyeri úti stadiont formázó tortát kapott (fotó: ute.hu)

– Nem számítottam ilyen fogadtatásra – mondta az 1980 óta Belgiumban élő Fazekas. – Én sosem az elismerésért, hanem a játék szeretetéért futballoztam. Kilenc bajnoki címet szereztem az Újpesttel, de ez nem csak az én érdemem, hiszen a csapat erősségét egyrészt a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csatársor jelentette, másrészt olyan játékosok szerepeltek benne, akik nyerő alkatok voltak, nem szerettek veszíteni. Jóformán edző sem kellett nekünk, annyira ismertük egymás gondolatait, és tudtuk, hogy a társunk mit fog csinálni.


Fazekas László Budapesten született. Jóllehet gyermekkori példaképe Albert Flórián volt, mégis a Megyeri úton kötött ki. A Kapa vagy Fazék becenéven ismert focista az Újpesti Dózsa saját nevelésű játékosaként 18 évesen már az első osztályban szerepelt. Az Újpesten töltött 15 esztendő alatt 408 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, első meccsét 1965-ben, az utolsót 1980. június 14-én játszotta. A lila-fehér együttessel kilenc bajnoki címet szerzett, ebből hetet megszakítás nélkül. Háromszor volt kupagyőztes (1969, 1970, 1975), háromszor lett magyar gólkirály (1976, 1978, 1980), a harmadik alkalommal 36 góllal európai ezüstcipőt nyert. 1970-ben az év legjobb labdarúgója, 1985-ben az Újpesti Dózsa örökös bajnoka lett. Pályafutása egyik legemlékezetesebb meccse 1976 tavaszán a 8-3-as Újpest–Ferencváros volt, amelyen öt gólt lőtt, és a szaklaptól a legmagasabb, 10-es osztályzatot kapta. A válogatottban nem sokkal az 1968-as mexikói olimpia előtt mutatkozott be, az ötkarikás játékokon pedig már aranyérmet szerzett. Két világbajnokságon – 1978-ban Argentínában, 1982-ben Spanyolországban –  tagja volt a nemzeti tizenegynek. 1968 és 1983 között 92 alkalommal húzta magára a magyar válogatott mezét, a nemzeti tizenegyben 24 gólt szerzett. A válogatottól hivatalosan 1983. március 27-én, a Luxemburg elleni 6-2-es Európa-bajnoki selejtezőn búcsúzott el. 1980-ban – a fradista Bálint László után – második magyar játékosként szerződhetett a hazai szövetség engedélyével külföldre, ő Belgiumot választotta. Négy éven át volt a Royal Antwerpen csatára, és minden idők három legjobb antwerpeni játékosa közt tartják számon. Az aktív labdarúgást a Sint-Truiden csapatában fejezte be 1985-ben, a belga élvonalban 105 mérkőzésen 34 gólt szerzett. Pályafutása után UEFA-diplomás edzőként több belga csapatnál dolgozott, 1994-ben egy évig a magyar válogatott pályaedzője volt Mészöly Kálmán mellett. Bár a neve többször felvetődött az Újpest és a válogatott edzőjeként, komoly ajánlattal sohasem keresték meg, amit a mai napig fájlal. Családjával Belgiumban él, 1996-tól sportmenedzser, és sporttal kapcsolatos reklámokkal foglalkozik. 2001-ben megkapta az MLSZ jubileumi emlékérmét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.