EUR: 348,50 Ft
CHF: 325,68 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Gyurcsány örülhet Botka bukásának

Hatalmasat fordult a kocka az MSZP kontra Gyurcsány Ferenc purparléban. Nem elég, hogy az őszödi beszéddel elhíresült bukott kormányfő nemrég finoman megzsarolta az MSZP-t, most már akár kannibalizálhatja is a szocialista párt maradékát. Legalábbis így vélekedik a Lokálnak nyilatkozó politológus.

Botka bukása alaposan felkavarta a balliberális oldal szennyesét. Érdemes egy picit visszatekinteni a lemondás előtti napok történéseire. Az Origo felidézi, hogy az MSZP múlt heti közleményében azt írta: nyitottak a DK elnökének személyére, azonban a nyitásnak nem volt foganatja.


– Sőt Gyurcsány a szocialistáknak ezt a lépését a gyengeség jeleként értelmezte, és vérszemet kapott. Elérkezettnek látta a pillanatot, hogy Botkát megzsarolja, és meglebegtette, hogy pártja önálló listát állít a 2018-as választásra. Ezzel a DK erősen szembement a szegedi politikus javaslatával, aki közös listát szeretett volna, és a listás helyek felét fel is ajánlotta az ellenzék más pártjainak – írja a portál.

MTI Fotó: Komka Péter

Botka színre lépése óta komoly konfliktusban állt Gyurcsánnyal, hiszen az MSZP-s hallani sem akart róla, hogy a DK-elnök rákerüljön egy esetleges közös ellenzéki listára. Ezzel nemcsak a DK-sok, de sok MSZP-s sem értett egyet, erre utal a fent idézett közlemény Gyurcsány elfogadásáról. Emlékezetes az MSZP-s Molnár Zsolt és Botka konfliktusa, amit szintén a Gyurcsány-kérdés generált. A fővárosi szocialistákat erősítő Horváth Csaba pedig egyenesen úgy fogalmazott: ő Orbán helyett mindig Gyurcsányt fogja választani.


Ilyen előzmények után mondott le hétfőn Botka. Azt nem tudhatjuk, hogy mindez Gyurcsány mesterterve volt-e, de azt igen, hogy egyrészt a volt miniszterelnök járatos politikai ellenfelei megfúrásában (emlékezzünk csak a Medgyessy Péter elleni puccsra), másrészt az MSZP meggyengülésével jól járhat a DK, hiszen a szocialista szavazók átpártolhatnak Gyurcsányékhoz. Ez utóbbira utalt a DK-elnök is az ATV-nek, amikor arról beszélt: sok MSZP-s keresi meg, amikor járja a vidéket, hogy „ezek (mármint az MSZP vezetői) mit csinálnak?”. Gyurcsány szerint ő próbálja őket megnyugtatni, de végső soron azt javasolja nekik, hogy „gyertek hozzánk”, vagyis szavazzanak a DK-ra.

– A Demokratikus Koalíció elnöke akár kannibalizálhatja is a maradék MSZP-t – fogalmazott találóan lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint Gyurcsány sokat nyert Botka távozásával. Szintén Gyurcsány térnyeréséről beszélt Mráz Ágoston Sámuel politológus is.

– A Demokratikus Koalíció, illetve Gyurcsány Ferenc lehet a legnagyobb nyertese annak, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről – mondta a Nézőpont Csoport vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában. Szerinte Gyurcsány mindkét lehetséges stratégia esetén győztesen kerülhet ki az MSZP-vel folytatott versengéséből. Dönthet úgy, hogy megegyezik a közös listáról, ám ez nem egy MSZP–DK, hanem inkább egy DK–MSZP közös lista lenne, hiszen a Nézőpont kutatása szerint a szocialisták a DK szintjére süllyedtek.

– Ugyanakkor dönthet úgy is, hogy a DK önállóan indul a 2018-as választásokon, majd az MSZP romjain új, a személye köré gyűlő baloldalt szervez – tette hozzá.

Sok érdeket sértett

Botka lemondásának másik lehetséges oka, hogy saját párttársai fúrták meg. Erre utal, hogy a korábban Botka „királycsinálójaként” emlegetett Lengyel László politológus az ATV-nek arról beszélt: a szegedi polgármester egyik nagy hibája volt, hogy rendet akart csinálni az MSZP-ben, és „bement a dzsungelbe”. – Az tény, hogy erős volt az ellenállás irányában, miután csak a liberálisokat tudta maga mellé állítani, és a párton belül is rengeteg ellenséget szerzett – tudtuk meg MSZP-s informátorunktól, aki szerint nem volt puccs, Botka egyszerűen belátta, hogy politikája megbukott. A pártban egyébként őt hibáztatják az MSZP soha nem látott népszerűségvesztéséért is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek