EUR: 346,64 Ft
CHF: 324,34 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Nagykanizsa

Háborús hősök előtt tisztelegtek

Az I. világháborúban elesett elődök előtt tisztelegnek – rendhagyó módon – azok a katonák, akik Budapesttől a szlovéniai Kobaridig futnak. A Honvédelmi Minisztérium kéthetes rendezvénye, a Centenáriumi emlékfutás a hősökért 82 települést érint. A részt vevő tíz katona a minap Nagykanizsára is befutott.

A 20. honvéd gyalogezred Erzsébet téri emlékművét koszorúzták meg a centenáriumi emlékfutók, köztük a kanizsai Kolonics Tamás főtörzsőrmester, aki a helyi futóklub tagja is. A különleges csapatot tíz, Kaposváron és környékén szolgáló katona alkotja, akik váltófutásban naponta összesen 80-100 kilométert tesznek meg. A futókat október 11-én indította útnak a Hősök teréről az esemény fővédnöke, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.


Az emlékfutás résztvevői Kanizsán megkoszorúzták a 20. honvéd gyalogezred emlékművét (Fotó: Jancsi László)

– Terveink szerint október 24-én, a caporettói áttörés 100. évfordulóján érkezünk meg Kobaridba, a 12. isonzói csata győztes hadműveletének helyszínére – mondta Nevelős László alezredes, a csapat vezetője. – A két hét alatt több mint ezer kilométert futunk. Nagy kihívás, de edzésben vagyunk: sokat készültünk erre a futásra, és az is nagy lendületet ad, amikor egy-egy településen szeretettel várnak minket.

Az Erzsébet téren a Kanizsai Futóklub néhány tagja, valamint Dénes Sándor fogadta a katonákat. A polgármester hangsúlyozta: hiába telt el az I. világháború óta száz év, az emlékezés és az emlékeztetés mindenkori erkölcsi kötelesség. Nagykanizsán ennek szellemében újították fel, és még mindenszentek előtt fel is avatják az első világháborúban elesett katonák sírköveit, illetve a közelükben található emlékoszlopot a Tripammer utcai temetőben. A város ehhez 31 millió forintot nyert a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének centenáriumi pályázatán.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.