2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Zalaegerszeg

Halloween, a rettegés éjszakája

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt, így vált a mindenszenteket és a halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokássá.

Az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt. Úgy hitték, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat.


Tököt faragunk, lámpást gyújtunk és riogatunk, mint részeges Jack, akinek a legenda szerint köszönhetjük a tökfarigcsálást. A monda szerint Jack egy részeges, de éles eszű naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolban sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett. Jack csak egy izzó fadarabot vihetett magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen a vaksötétben kóborolnia, melyet egy marharépába helyezett és a mai napig folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között. Az ír legendában szereplő takarmányrépát a narancssárga kivájt vigyorgó sütőtök forma váltotta fel világszerte.

A rémüldözni szeretőknek remek programot ajánl az ART mozi, nagy adag borzongás várja az érdeklődőket halloween éjjelén. Október 31-én 22.00 és 4.00 óra között tematikus filmvetítésekre kerül sor az ART-ban. Ezen az éjszakán eluralkodik a félelem…

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.