2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Békéscsaba

Hamarosan munkába áll a koraszülöttmentő

Egy év, egy csodás gondolat és sok-sok segítő barát – ennyi kellett a viharsarki koraszülöttmentő érkezéséhez. A múlt szombaton ugyanis mindenki megcsodálhatta azt a járművet, amely remélhetőleg rövid időn belül segíteni fogja a koraszülöttek megfelelő ellátását.

– Körülbelül egy éve indulhatott el az adománygyűjtő körút, amelynek jelentős állomásaként végre megérkezhetett a megyébe a mentőautó – de az útnak korán sincs vége – árulta el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke.


Nehezen indultak el, hiszen egy ilyen jármű nagyon drága, és elképzelhetetlennek tartották, hogy sikerül rá összegyűjteni a pénzt. Elsőként a megyei települések vezetőit keresték fel az ötlettel, és Abdul doktor büszkén elárulta, hogy egytől egyig mindenki a kezdeményezés mellé állt, és a lehetőségekhez mérten segített is. Majd következtek a nagyobb vállalkozások, magánszemélyek, akiknek a jó szándékában szintén nem csalódott.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és az új koraszülött-mentőautó

 

Az akció tulajdonképpen három fázisból áll: elsőként össze kellett gyűjteni a mentő árát. Amikor már rendelkezésre állt az összeg, a gyártó céggel egyeztetve egy modern, igazán egyedi megoldásokkal rendelkező autót rendeltek meg. A második fázis az új műszerek beszerzése, mert bár a megfelelő eszközök most is megvannak, újakra, modernebbekre lenne szükség. De a mentőautó már el tud indulni, ha meglesznek a szükséges engedélyek. A harmadik fázis pedig a működés biztosítása: személyzet, üzemanyag, felszerelések pótlása, biztosítások stb.


A tervek elkészítéséhez a veszprémi koraszülött-mentőautó volt a példa, de néhány pluszfelszerelést hozzá kellett adni. Ilyen volt például az automata sebességváltó és a négykerék-meghajtás, ami ebben a térségben azért fontos, mert a tanyákhoz is ki kell mennie az autónak, ha arra van szükség. Emellett GPS és olyan biztonsági rendszer is lesz benne, amely tompítja a nagy erejű fékezést, hogy abból a koraszülött és az utasok szinte semmit nem vegyenek észre. Az autó tulajdonképpen egy koraszülött-intenzívként működik majd, ha minden jól megy, ugyanazt az ellátást fogja biztosítani, mint a kórházi osztály.

– A szakembergárda már megvan a mentőhöz, hiszen a koraszülöttek mentése jelenleg is zajlik, ellenben ezen a területen is szükség lesz bővítésre, illetve tudásfrissítésre. A koraszülöttek kezelése, ellátása az orvostudomány egyik olyan területe, amely napról napra változik, ezért a szakembereknek folyamatos fejlődésre van szükségük – tudtuk meg Abdul doktortól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.