EUR: 350,70 Ft
CHF: 331,43 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb XVIII.kerület XX.kerület

Harmincmilliárd forintból újulhat meg a Dél-pesti Kórház

Megközelítőleg 30 milliárd forintból megújulhat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház az Egészséges Budapest Program keretében − jelentette be Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője múlt csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Az egyik legnagyobb ellátási területi intézmény a Dél-pesti kórház  /Fotó: Máté Krisztián

Kucsák László elmondta: ebből a pénzből már az idén hárommilliárd forint rendelkezésre áll, 1,3 milliárd forintból a diagnosztikai és terápiás eszközparkot, valamint az informatikai hátteret fejlesztik, további 1,6 milliárdból pedig egy új, a sürgősségi ellátást is magában foglaló szakrendelői tömb épül a Köves utcai telephelyen. 2017–2018-ban uniós forrás felhasználásával 1,7 milliárdból történtek energetikai fejlesztések is.


A hosszú távú tervek között említette, hogy az új épület elkészülte után a régi épületek elektromos hálózatának és gépészetének felújítása kezdődhet el, valamint megújul a konyhaépület, és egy új mosodát is felépítenének. Ezeken felül bölcsőde és óvoda kialakítását is tervezik − derül ki az MTI összefoglalójából. A kormánypárti országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja indul el az Egészséges Budapest Programmal.

A szocialista kormányok 600 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, a kórházak és a betegellátás leépült, a beszerzések elmaradtak, az egészségügyi dolgozók elmenekültek a pályáról jelentette ki. Kucsák László azt mondta, a Fidesz vezette kormány 2010 óta pótolja vissza a forrásokat, és azóta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet, 97 mentőállomást újítottak fel, 23 új rendelő és 30 új mentőállomás is épült.


Az Egészséges Budapest Program keretében három centrumkórház jön létre, 25 kórházat tudnak fejleszteni, és 2025-re megépül az új dél-budai centrumkórház is, ezenkívül hét szakrendelő fejlesztése szerepel a tervek között.

Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1778 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény, és több szakmában a legmagasabb szintű ellátást nyújtja. A kórház a négy telephelyén 45 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente. A kórházra eddig kevés fejlesztési forrás jutott, de idén elkészült a nővérszálló energetikai korszerűsítése, és több modern diagnosztikai és műtéti eszközt is be tudtak szerezni mondta a főigazgató.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.