2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Zalaegerszeg

Hatalmas vadállományt rejtenek az erdők

Zala megyében az elmúlt évben 560 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton, ahol a trófeák fele érmes lett, 49 arany-, 164 ezüst- 161 pedig bronzérmes értékelést kapott. Idén szeptemberben a legnagyobb lövés, egy kapitális, 13 évesre becsült, 182 kilogrammos, 15,66 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbika volt, amit egy francia nő ejtett el a Felsőrajk és Pötréte közötti erdőben. Értéke közel tízmillió forint.

A legszebb trófeákat megcsodálhatta a közönség
Fotó: Inhof András

A Sárvíz-menti Vadászati Egyesület 2007 óta 16 fővel működik és eredményesen ritkítja mintegy négyezer hektáron a zalai vadakat. A vadgazdálkodásra, a vadászatra, a fegyver- és lőszertartásra, -használatra vonatkozó szabályzatok megtartásával, az erdő- és mezőgazdaság érdekeivel összhangban, a környezet- és természetvédelem előírásai tiszteletben tartásával, szakszerű és tervszerű vadgazdálkodással óvja a vadon élő állatokat, azok élőhelyét, jól működő egyesületi élettel tagjainak kulturált vadászati lehetőséget biztosít.


Októberben elérkezett az ideje annak, hogy eredményeiket hivatalosan is megmutassák egy rendhagyó trófeaszemle alkalmával, amelyre vadásztársak, vendégvadászok, barátok és segítők gyűltek össze. A vadászkürt gyülekezőre szólította a meghívottakat, majd ízelítőt kaphattunk, miről is szólnak a különböző dallamok.

– Már XIV. Lajos, a Napkirály vadászatain részt vettek kürtösök. Napjainkban is elengedhetetlen a kürt a vadászatokon, a vadászatra indulást, a vadászat befejezését jelzi, szól a rendezvényeken, valamint a vad halálának a tiszteletét is kifejezi – mondta el lapunknak Takács Szabolcs vadászmester, akitől megtudtuk azt is, hogy világhírű a gímszarvasállományuk.


A rendezvényt hagyományos kürtszóval nyitották meg
Fotó: Inhof András

– Szeptembertől október 31-ig lehet lőni a golyóérett bikákat, ám a gímszarvasbika-vadászat január 31-éig tart. Idén a szélsőséges esőzések a szeptemberi vadászatokat felülírták, volt, hogy egy héten keresztül szakadt, sajnos a vendégeink közül többen feladták. A téli szezon novemberben indul, a fagyok beköszöntétől megpróbáljuk a területen fennmaradó 15-20 bikát elejteni, illetve a selejtezési szempontokat is figyelembe vesszük. A hivatal előírásai szerint a fiatal egyedekből kell a legtöbbet elejtenünk, ők kerültek a fókuszba. Most 9 trófeát állítottunk ki szemlére, melyek közepes súlyúak – mondta a vadászmester, aki a vadászattal való kapcsolatáról is mesélt.

A díjnyertes trófeák valóban csodálatra méltóak
Fotó: Inhof András

–  Édesapám és a legjobb barátja fertőzött meg ezzel a sporttal, 8-10 éves korom óta jártam velük az erdőt. Szenvedély, ami beleivódik az ember vérébe, anélkül nem megy. Amikor célzok, hazudnék, ha azt mondanám, nincs bennem sajnálat az állat iránt, hiszen a vad az életét adja azért, hogy én szórakozhassam. Az öreg vadászok igaz mondása az, hogy akkor van a baj, amikor már nincs izgalom. Lőni mindig lehet, de ki kell várni a megfelelő idényt, betartani a szabályokat. Most például szeptember elejétől január 31-ig csak az őzbakra van tilalom, februárban már szűkülnek a körök a lőhető vadakra, márciustól április 15-ig szinte semmire nincs vadászat, április 15-től pedig újra lehet őzbakot lőni. A rókákat csapdázzuk, mivel nagyon elszaporodtak a falvakban, város környékén is problémát okoznak a lakosságnak, a szabályok szerint pedig 3000 hektáronként kell egy rókát szolgáltatni –  tette hozzá Takács Szabolcs.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.