EUR: 346,71 Ft
CHF: 324,87 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

Baráti kölcsönnek nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy cége, az Altus Portfolio Kft. 78 millió forintot kölcsönzött a költségvetési csalás miatt előzetesben lévő Czeglédy Csaba bűnszervezetének, holott az Altus három hónap alatt több mint hárommilliós kamatot kapott az ügylet után. Az sem kizárt, hogy ilyen kölcsönügyletre később is sok került.

Mindmáig nem derült fény arra, vajon Gyurcsány Ferenc folyamatosan pénzelte-e a jelentős kárt okozó költségvetési csalás miatt előzetesben lévő baloldali ügyvéd, Czeglédy Csaba bűnszervezetét, a Human Operator Zrt.-t, amely diákok ezreinek fizetését tette zsebre bedőlésekor. Az Origo két hete mutatott be egy dokumentumot, amely szerint az Altus Portfolio Kft. 78 millió forintos kölcsönt adott a Human Operatornak, a szerződést a Gyurcsány-birodalom részéről Dobrev Klára, az exminiszterelnök felesége írta alá 2016-ban.


Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc saját Facebook-oldalán már azt magyarázta, hogy az „idén tavasszal” nyújtott kölcsön összegéhez nem juthattak hozzá, mert a Human Operator vagyonát zárolták a büntetőeljárás miatt. Az „elkúrós” volt miniszterelnök vagy összekeverte a dátumokat vagy elszólása azt jelenti: az Altus több alkalommal is kisegítette a diákmunkán nyerészkedve is veszteséges Czeglédy-céget.

Az Origo most arra is rámutatott, hogy a „baráti kölcsön” 78 milliós összege után a Human Operator a három hónapos futamidő alatt több mint 81 millió forintot fizetett be az Altus Oberbanknál vezetett számlájára. Vagyis az Altus nem járt rosszul, hiszen Gyurcsány cégének több mint négyszázalékos kamatot fizetett a kölcsönösszeg után a Czeglédy-féle bűnszervezet. Az Origo szerint ez azért is rendkívül érdekes, mert ha az ügylet többször is megismétlődött (hiszen Gyurcsány szerint idén is volt ilyen kölcsön, amit nem kaptak vissza), akkor az felveti a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúját az Altus esetében, hiszen üzletszerű, rendszeres pénzügyi segélynyújtásról lehetett szó.Gyurcsány Ferenc /Fotó: MTI

Eközben Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője feljelentés tett az EU korrupcióellenes ügynökségénél, az OLAF-nál, mert szerinte az Altus abból a másfél milliárd forintból fedezte a Czeglédynek nyújtott baráti kölcsönt, amit az Altus uniós támogatásként nyert el egy konzorcium vezetőjeként.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek