2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Hódmezővásárhely

Hazatért a gyermek festő

Péczely György (1929–1985) gyermekként, gimnazistaként készítette festményeit, majd a tudomány felé fordult. Első kiállítása nyolcéves korában volt. Nyolcvan év elteltével ismét Vásárhelyre, az Emlékpontba jöttek a képei. A megnyitón a Péczely család több tagja is képviseltette magát.

A romlatlan, gyermeki lélekből sarjadó művészi erő lengi be az Emlékpont galériáját. Péczely György már két-három éves korában készített ceruzarajzokat. Édesapja, Péczely Attila orvos, néprajzkutató már ekkor felfigyelt fia tehetségére.

Október közepéig tekinthető meg az Emlékpont galériájában Péczely György emlékkiállítása

Majd áttért a pasztell használatára, és hat-hét éves korára már több mint száz alkotással büszkélkedhetett. Óriási tehetségként üdvözölte a szakma, amikor nyolcéves korában, 1937-ben megnyílt az első tárlata. Később azonban a tudomány töltötte be életében a főszerepet, így a festészet háttérbe szorult.


Az impresszionista stílusnak nagyon markáns elemei fedezhetők fel Péczely festményein. Az őt ért hatásokat jelenítette meg a képein

A gyermek Péczely György az őt körülvevő tájat vitte vászonra: Vásárhely, Mártély, esetleg a szoba, ahol volt. A család György születésének évében költözött Vásárhelyre, így fiatalságának meghatározó évei ehhez a vidékhez kötik.

Prof. Dr. Péczely Péter (jobbra) Szenti Tibor író, néprajzkutatóval

Prof. dr. Péczely Péter (aki magát a Montpellier Egyetem doktoraként és „egy vásárhelyi polgárként” határozta meg) a következő szavakkal jellemezte testvérét: „A bátyám megfontoltabb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb volt, mint én. Elmélyült alkotó volt. Talán a festményei sem csak úgy jöttek, hanem gondolkozott rajtuk, vázlatokat készített. Egy zseni volt. Benne párhuzamosan alakult ki a művészeti hajlam és a tudományok iránti fogékonyság. Mind a mai napig az ő tankönyveiből tanulnak az egyetemeken. A festészet számára valami nagyon különleges érzelmi kapcsolódást jelentett a szűkebb környezethez.”


Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.