2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Szombathely

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke

Fontos és felelősségteljes megbízatást kapott Hende Csaba Orbán Viktor miniszterelnöktől: az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökévé és egyben az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökévé választotta a parlament. Erről a számára nem teljesen új feladatról, valamint a város aktuális ügyeiről is beszélt a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában Szombathely országgyűlési képviselője.

– A jó törvény Magyarország érdekeit, gyarapodását, fejlődését szolgálja, úgy, hogy közben összhangban van a nemzetközi kötelezettségeinkkel is. A törvényalkotási bizottság feladata, hogy a szakbizottságok által megtárgyalt törvényjavaslatokhoz benyújtott módosító indítványokat megtárgyalja és döntsön róluk. Az országgyűlés erről már csak egyetlen gombnyomással szavaz. Az én és a kollégáim feladata tehát az, hogy jó törvényeket hozzunk – fogalmazott Hende Csaba. Hozzátette: korábban az igazságügyi minisztérium államtitkáraként a magyar és az európai jogrendszer összefésülése, harmonizálása volt a feladata, a mostani annyiban más, hogy újabbnál újabb törvényekről kell rendelkeznie. – Fontos és felelősségteljes pozíció ez, amely csak még becsesebb számomra azáltal, hogy megválasztásomat Orbán Viktor terjesztette elő. A miniszterelnök úgy fogalmazott: személyemben olyan katonát ismert meg, aki mindig elvégzi a rábízott feladatot és az egész frakció nyugodtan alhat, ha ez a nem jelentéktelen munka rám lesz bízva – fűzte hozzá.


Elfoglalta új irodáját Hende Csaba Fotó: CSG

Szombathely országgyűlési képviselője szólt a várost érintő ügyekről is. Szerinte több kérdésben hamis állítások jelentek meg a sajtóban. Ilyen például az, hogy a hamarosan elkészülő, a Haladás szinte valamennyi szakosztályának otthont adó sportkomplexum üzemeltetése romba döntheti a megyeszékhely gazdaságát. – Korábban a Haladást és a Haladás VSE-t 300 millió forinttal támogatta az önkormányzat, most arról döntött a közgyűlés, hogy évi 150 millió forinttal járul hozzá a létesítmény fenntartásához. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a későbbiekben ne támogathatná pluszban a sportolókat, de a város eddig csak spórolt az ingatlanon – húzta alá.

– Ez nem presztízsharc, a szombathelyiek egészsége veszélyeztetett, ezért kell erről beszélni – hangsúlyozta a politikus a Falco gyár ügyéről. – A cég először a mérőberendezés kapcsán nem tartotta be az ígéretét, október elsejére pedig nem szereltette fel azt a szűrőberendezést, amely az ötödére csökkentené a környezetterhelést. A jelenlegivel egyébként az új európai uniós szabályok szerint legfeljebb még két évig működhetnek, de számomra elvesztették a hitelességüket – mondta. Hende Csaba hozzátette: itt a közgyűlés által felállított bizottság, míg a Styl gyár esetében a felügyelőbizottság munkáját, fellépését hiányolja. Mint ismeretes, hiába segítette meg néhány évvel ezelőtt másfél milliárd forinttal a kormány a csőd szélén álló Styl gyárat, mostanra ismét hatalmas adósságot halmozott fel a cég. A képviselő úgy tudja: az ügyvezető a saját magáncégével kötött szerződést egy számítógépes szoftver vásárlásáról, amiért egy éven keresztül havi hárommillió forintot utalt ki magának. Hende Csaba aggodalmát fejezte ki az ott dolgozókért és támogatásáról biztosította őket.


A városban is akad tennivaló bőven: az egyik legfontosabb az utak rendbetétele Fotó: BS

Jó hír, hogy dolgoznak az M86-os út Egyházasrádócig való folytatásán, illetve az S31-esre való rácsatlakozás kiépítésén. Kiemelte azt az átfogó útfelújítási programot is, amely szerint három év alatt Szombathely több útja és járdája megújul. Ilyen szintű beruházás Éhen Gyula idejében volt utoljára a vasi megyeszékhelyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.