2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Debrecen

Hiánypótló sporttudományi képzés indul

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) indul az a sportanalitikus szakirányú továbbképzés, amely a hazai sporttudományi képzési palettán meglévő űrt tölti be – adta hírül az unideb.hu.

– A képzés fejlesztése már 2015-ben elkezdődött, mert sok jelzés érkezett az élsport részéről, hogy a kluboknak, sportdiagnosztikai laboroknak, centrumoknak szükségük lenne olyan sporttudományi szakemberekre, akik képesek a lehető legkorszerűbb teljesítménydiagnosztikai módszereket, eljárásokat alkalmazni. A mérések során keletkezett adatokat tudják értelmezni, és ami a legfontosabb, ezeket olyan módon átadni az edzők számára, ami közvetlenül beépíthetővé válik a mindennapi munkába – részletezi a szakindítás okait Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója.

A képzés helyszíne a megszokottól eltérően nem egy egyetemi előadó, hanem a SET központ lesz Fotó: unideb.hu

A szakfelelős elmondta, hogy korábban mintegy 90 európai sporttudományi intézet, képzőhely, labor, diagnosztikai centrum működését tekintették át. Kiderült, hogy a rekreáció részéről is igény van a komplex teljesítménydiagnosztikához értő, sportanalitikus szakemberekre, és erre jól működő, speciális, általában posztgraduális képzéseket indítanak. A debreceni képzésfejlesztés során ezeket a jó gyakorlatokat ötvözték a saját elképzeléseikkel, tapasztalataikkal, a gyakorlati sport oldaláról érkező javaslatokkal, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ (SET) által nyújtott nemzetközi szintű infrastruktúrával.

A két féléves szakirányú továbbképzés posztgraduális lesz, tehát megfelelő előképzettség szükséges hozzá. A felvétel sporttudományi, illetve meghatározott egészségtudományi diplomához kötött.

A képzés helyszíne a megszokottól eltérően nem egy egyetemi előadó, hanem a SET lesz, hogy a hallgatók olyan a környezetben tanulhassanak, ahol a munkavégzés is zajlik majd. A hazai oktatók mellett pedig az adott területre külföldi vendégoktatókat is felkértek. A jövő januárban induló sportanalitikus szakirányú továbbképzésre november végéig lehet jelentkezni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.