EUR: 347,78 Ft
CHF: 328,18 Ft
2020. május 27., szerda
Hella

MFB

Hitelből is korszerűsítheti fűtési rendszerét

Sokan azért nem vágnak bele a magas gázszámla ellenére sem lakóhelyük fűtési rendszerének korszerűsítésébe, mert félnek a költségektől. De nem csak a nyílászárók költséges cseréjével lehet  energiatakarékosabbá tenni egy otthont. A Lokálnak nyilatkozó szakértő szerint az energiatudatos felhasználás is igen lényeges elem a spórolásban.

A fűtés-korszerűsítés költségeitől sokan visszarettennek, és talán kevésbé észszerű módon megmaradnak a magasabb fűtésszámlák kifizetése mellett. Holott ésszel is lehetne segíteni a problémán. Ha pedig mégis magasra nőnek a költségek, akkor is vannak kedvező finanszírozási lehetőségek a helyzet rendezésére.


A lakóépületek jellemző nettó fűtési energiaigénye Magyarországon 180–280 kWh/év négyzetméterenként, de elavult szerkezetek esetében akár 700 kWh/négyzetméter/év is lehet. Ez az érték az épület jelentős felújítása után akár 70-80 kWh/négyzetméter/év értékre csökkenthető.

Lábazati hőszigetelés terepszint alá

– A jó hőszigetelés és a légzáró épületburok a legfontosabbak közé tartozik – mondja a Lokálnak Kurucz Regina. Az épületenergetikus szakmérnök, okleveles építészmérnök szerint a korábbi évek gyakorlatától eltérően ma már 16–20 centiméter vastagságú külső hőszigetelést alkalmaznak a hatékony megoldás érdekében, míg a födémre jó esetben 20–24 cm szigetelés kerül.


Sokakban felmerül, hogy miből is tudná ezt elvégeztetni. Örvendetes, hogy szeptember 1-jétől a korábbinál is kedvezőbbé váltak a lakossági energiahatékonysági beruházások finanszírozására meghirdetett, nullaszázalékos kamatú hitel igénylési feltételei. Az MFB Pontokon elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram” módosításának célja az igénylés feltételeinek egyszerűsítése, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése és a törlesztés megkönnyítése volt.

A lapunknak nyilatkozó szakértő arról is szólt, hogy manapság az ablakokat már légzáróan kell beépíteni, ami azt jelenti, hogy egy légzáró szalag is a technológia része. A homlokzati és a födémszigetelés, valamint az ablakok cseréje mellett mást is tehetünk azért, hogy spóroljunk.

MTI Fotó: Beliczay László

– A lábazatot úgy kell hőszigetelni, hogy a szigetelés a talaj szintje alá kerüljön – figyelmeztet Kurucz Regina, aki a passzív energiagyűjtő megoldásokról is szót ejtett. Ezek lényege, hogy törekedni kell arra, hogy egy úgynevezett „napteret” alakítsunk ki az ingatlanban. A kétrétegű üveggel létrehozott megoldás tavasszal és ősszel jelentős energiamegtakarítást eredményez, valamint a fűtési időszakot is le lehet rövidíteni vele.

Az energiatakarékos épület kialakításakor a korszerű fűtési rendszer megteremtéséről sem szabad elfeledkezni.

– A fűtés legyen programozható, helyiségenként szabályozható. Valósuljon meg a kazán időjárásfüggő szabályozása, de még jobb, ha a rendszer időjárás-előrejelzéssel összehangolt – mondja Kurucz Regina, aki szerint a tökéletes megoldás az „okos” épületfelügyeleti rendszer kialakítása lehet, amely érzékeli például az ablakok nyitását, és vizsgálja az egyes épületrészek hőmérsékletét is.

A Lokálnak nyilatkozó szakértő végül arról beszélt, hogy mit sem ér a korszerű technológia, ha valaki nem energiatudatosan használja lakóingatlanát.

– Csak egyetlen példát szeretnék kiemelni, ez pedig a szellőztetés. A túl gyakori sem jó, ám ha valaki így próbál takarékoskodni, az a belső tér levegőminőségének romlásával jár, aminek az egészsége láthatja kárát. Az energetikai felújításnál érdemes a szellőzőrendszert is újragondolni – magyarázza Kurucz Regina, aki fontosnak tartja megemlíteni, hogy a korszerűsítés után egy meglévő épület is képes elérni a korszerű, közel nulla energiaigényű energetikai osztályt.

Átlagos hőveszteség hagyományos, földszinti téglaépületnél a határoló szerkezeteken:

Külső falak: 30–40 százalék

Födém: 35–40 százalék

Lábazat: 5–8 százalék

Ablakok: 8–15 százalék

Ajtó: 5–7 százalék

Forrás: Kurucz Regina

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre népszerűbb a lakásfelújítás

    Egyre népszerűbb a lakásfelújítás

    Hazánkban az átlagos otthonok 80 négyzetméteresek. A lakások mintegy 7 százaléka, az önkormányzati lakások több mint egynegyede, a nagycsaládosok lakásainak 38 százaléka túlzsúfolt.

  • Felújítással spórolhatunk

    Felújítással spórolhatunk

    Minden család életében központi szerepet játszik a rezsiköltségek optimalizálása, az otthonok költség- és energiahatékony fenntartása. Társasházak, lakóingatlanok esetében, ahol a fűtésrendszer központilag szabályozott, egyénileg jó minőségű nyílászárókkal csökkenthetjük költségeinket, esetleg lakóközösségként érhetőek el külső szigetelésre és egyedi fűtésrendszerek kialakítására kiírt pályázatok.