EUR: 345,24 Ft
CHF: 320,96 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

PR

Hogy is feledhetnénk az Aranycsapatot?

Az előző évben összesen 8,7 milliárd forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt. a magyar sportot. Köztük természetesen a labdarúgást is, hiszen 70 évvel ezelőtt azzal kezdődött a nemzeti lottótársaság szoros összefonódása a hazai sportélettel. Akkor született ugyanis a Totó, amelyen kezdetben csak a magyar labdarúgóbajnokság mérkőzéseire lehetett fogadni. 

Az első államilag szervezett sportfogadási játék, a Totó már indulásától, 1947-től népszerű volt, így elérte a célját: biztosította az 1948-as londoni olimpiára delegált csapat felkészülésének és utazásának fedezetét. De talán nem meglepő, hogy az első kiugróan nagy Totó-láz 1953 őszén tört ki Magyarországon: november 25-én játszották ugyanis a legendás angol–magyar labdarúgó-mérkőzést, melyen az Aranycsapat dicsőséges győzelmet aratott.


Az Aranycsapat 1953-ban. Első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula. Hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László

Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Talán nincs ma Magyarországon olyan labdarúgást szerető ember, aki ne ismerné ezeket a neveket. Az Aranycsapat – Sebes Gusztávval a padon – mindmáig a magyar futballtörténelem legnagyobb sikereit érte el.

Az Aranycsapat első nagy sikerét 1952-ben a helsinki olimpia megnyerése jelentette. Puskásék a döntőt Jugoszlávia ellen vívták, és egy nagy iramú mérkőzésen 2-0-ra sikerült nyerniük. A gólokat Puskás és Czibor szerezte.


A játékok után következett „az évszázad mérkőzéseként” is emlegetett Anglia–Magyarország derbi, amelyet Sebes Gusztáv már az olimpián lekötött. A találkozót nagy várakozás kísérte, hiszen az angol csapat hazai pályán ekkor már 90 éve veretlen volt, de ez a sorozat 1953. november 25-én a Wembley-ben megszakadt, ugyanis a magyarok 6-3-ra győztek 105 ezer néző előtt.

A budapesti visszavágót kevesebbet emlegetik, pedig azon az angolok még csúnyább pofont kaptak, a magyarok 7-1-re letarolták őket, ahogy az akkori pesti vicc mondta: „Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek”. Ez az eredmény egyébként mindmáig az angol válogatott legnagyobb arányú veresége.

1954-ben a Svájcban rendezett világbajnokságon az Aranycsapat ezüstérmet szerzett, miután a döntőt 3-2 arányban elveszítette az NSZK ellenében. A gólkirály a magyar csapatból Kocsis Sándor lett 11 góllal. A tény az, hogy a világbajnokság során a 18 mérkőzésből egyet sem veszítettünk el, míg a németek csak bukdácsoltak.

Ez volt egyébként a magyar válogatott második vb-ezüstje, hiszen 1938-ban Franciaországban ugyancsak döntőt játszottunk, ahol 4-2-re kikaptunk az olaszoktól.

Szép pillanatok az Aranycsapat után

Az Aranycsapat dicsőséges menetélését a magyar futballválogatottnak már nem sikerült megismételnie, de voltak még 1954 után is szép pillanatok. 

 Világbajnokság 1962, Chile

A negyeddöntőig menetelt a magyar csapat, ahol Csehszlovákia 1-0-ra legyőzött minket. A csoportmérkőzések során Angliát 2-1-re, Bulgáriát 6-1-re vertük, majd Argentínával 0-0-s döntetlent játszottunk.

Európa-bajnokság 1964, Spanyolország

Ekkor az Eb-t még Európai Nemzetek Kupájának hívták. A tornát egyenes kieséses rendszerben rendezték, a magyar csapat a bronzmeccsig jutott, ahol Dániát 3-1-re sikerült megvernünk, megszerezve Magyarország egyetlen futball Európa-bajnoki érmét.

Európa-bajnokság 1972, Belgium

Negyedikek lettünk, a bronzmeccsen a belgáktól kaptunk ki 2-1-re.

Európa-bajnokság 2016, Franciaország

Negyvennégy év után szerepelt újra magyar csapat a kontinensviadalon, és milyen szépen! A Bernd Storck irányítása alatt álló válogatott a csoportkörben Ausztriát legyőzte 2-0-ra, Izlanddal 1-1-et játszott, a későbbi győztes Portugália ellen pedig egy 3-3-as döntetlen született. A végállomást a nyolcaddöntő jelentette, Belgiumtól kaptunk ki 4-0-ra.

A lottótársaság a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra is készül a vb-hez kapcsolódó játéklehetőségekkel. Hogy pontosan mivel rukkolnak elő a fociszurkoló sportfogadók számára, egyelőre titok. Annyit tudhatunk azonban, hogy a cél élményt nyújtani és értéket teremteni a legmodernebb eszközök bevonásával. Sok közös játék és szurkolás vár ránk, valamint még több támogatás a hazai sportéletnek.

Mi folyik a Sportalapba?

A Totó és a Góltotó játékadója teljes egészében a Sportalapba folyik be. Ez 2016-ban összesen 330 millió forintot jelentett. A Tippmix és a TippmixPro játékadójának pedig a fele gazdagítja ugyancsak ezt a kasszát, ami tavaly 3 millió 980 ezer forint volt. Ezenfelül a többi számsorsolásos játék játékadójának 12 százaléka is a sport támogatását szolgálja, így jött össze az előző évben az összesen 8,7 milliárd forint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ajándékozás extra figyelemmel 

    Ajándékozás extra figyelemmel 

    Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.

  • Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    2019-ben a TV2 Csoport mindhárom célcsoporton vezet az RTL Magyarországgal szemben, így a legnézettebb csatornaportfólió a január 1-től december 11-ig tartó időszakban. Ha a megnyert napok számát vizsgáljuk a TV2 Csoport idén 346 napból 222-t nyert meg az RTL Magyarország 124 napjával szemben.