EUR: 349,87 Ft
CHF: 330,49 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Hogyan legyünk jó kollégák?

A vállalati kultúra persze sok mindent meghatároz – Profimedia, Panthermedia

A modorod megmutatja, ki vagy – Profimedia, Alamy

Nem kell, hogy a kollégáink a barátaink legyenek, de úgy könnyebb és gyorsabb a munka, ha jó viszonyban vagyunk azokkal az emberekkel, akikkel a legtöbb időt töltjük. A munkatársainkkal a közös cél, a feladatok minél hatékonyabb elvégzése és a hasonló érdeklődési kör köt össze bennünket, hiszen ugyanazon a területen dolgozunk.

– Csak annak lehetünk jó kollégája, aki maga is nyitott erre. Nem kell, hogy a legjobb barátok legyünk, de lehetünk barátságos viszonyban. Persze szövődhetnek barátságok a munkahelyen is, de elsősorban nem azért vagyunk ott – magyarázta Zámbó Márta üzleti coach, aki vallja: a modorod megmutatja, ki vagy. – A hármas kulcsszó a tisztelet, kedvesség és jó modor. A vállalati kultúra persze sok mindent meghatároz, hiszen egy bankban merevebb a munkahelyi etikett, mint például egy grafikai stúdióban. Pozitív hozzáállással, az intrika mellőzésével és az őszinteséggel azonban bármely közegben jó kollégává válhatunk. Hibáink beismerése nemcsak a mindennapi életben lehet értékes tulajdonság, de a munkahelyen is. Ne beszéljük ki a másikat a háta mögött, inkább legyünk őszinték, mondjuk a szemébe, ha valami gondunk van vele és beszéljük meg a konfliktusokat. A legnagyobb fegyver a kedvesség, ami számos kiélezett helyzetben meglepetésként éri az embereket, pedig ez olyan erény, amit nem nehéz magunkévá tenni. Csapatmunkában dolgozzunk a másik keze alá, tudjunk segítséget kérni és segítséget adni. A kölcsönös tisztelet talaján kell a megfelelő távolság, nem szerencsés „belemászni” kollégáink életébe.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?