2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Hölvényi: Politikának és egyháznak közösen kell gondolkodnia Európa jövőjéről

Az európai egyház és politika között vannak nézeteltérések, de közösen is tudnak gondolkodni olyan lényeges kérdésekben mint Európa jövője, amelynek család nélkül nincsen esélye – mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) által rendezett konferencián a Vatikánban szombaton.

Az (Újra)gondolni Európát című tanácskozáson a brüsszeli székhelyű COMECE szervezésében az EU mintegy háromszázötven politikusa, a katolikus egyház magas rangú tagja, valamint az európai tudományos élet képviselője vett részt. Jelen volt Reinhard Marx bíboros, a COMECE elnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.


Hölvényi György, a Fidesz-KDNP politikusa elmondta, hogy a Vatikánban zajló találkozón mindenekelőtt közös gondolkodás folyt a kontinens jövőjéről, amit maga a Szentszék is fontosnak tart. Kijelentette, hogy a politika és egyház között lehetnek véleménykülönbségek, de alapvető kérdésekben mindkét fél együttműködésre törekszik. Példaként említette a nemzeti és egyházi identitást, a szélsőséges individualizmussal szembeni közösségi dimenziót, valamint a család védelmét, “amely nélkül az EU-ban nincsen jövő”. Hölvényi György saját munkacsoportjában a migrációval kapcsolatos magyar álláspontot is ismertette hangsúlyozva a menekülők helyben történő segítését.

A konferencián résztvevő magyar delegációnak többek között Cserháti Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia külföldi magyar lelkipásztori szolgálatért felelős püspöke, Tóth Tamás prelátus, a Római Pápai Magyar Intézet rektora és Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki magyar nagykövet volt a tagja.


A konferencián felszólaló Ferenc pápa kijelentette, Európát nem számok és intézmények, hanem emberek alkotják. “Európában nem polgárokat, hanem szavazókat számolnak, nem migránsokról beszélnek, hanem kvótákról, nem dolgozókról, hanem gazdasági mutatókról, nem szegényekről, hanem szegénységi küszöbről (…), a másikban az embert kell meglátni, ez tesz bennünket közösségé” – mondta a katolikus egyházfő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  Fidesz: A klímavédelem céljai változatlanok

  A kormánypártok az Országgyűlésben elfogadott határozat alapján megerősítették, hogy a klímavédelmi célok változatlanok a gazdaság és a munkahelyek védelme mellett – tartalmazza a Fidesz-frakció helyettes vezetőjének szerdai, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozata.

 • 5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  5 érv a kerékpáros közlekedés mellett

  A járványhelyzet alatt több helyen hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel a biciklis közlekedést könnyítik meg és ösztönzik. Ezek egy része még most is érvényben van, ezért kézenfekvő a biciklit választani a környezetszennyező autó helyett vagy a zsúfoltabb tömegközlekedés helyett.

 • Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Lecsapott a vihar a Dunántúlra! Videó!

  Jégesővel érkezett a vihar Magyarország  déli részére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hívják fel a figyelmet arra, hogy riasztást adtak ki a vihar miatt.

 • A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A nagycsaládosok a Liget projekt befejezését kérik a fővárostól

  A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy ne akadályozza a Liget Budapest Projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház megépítését – tartalmazza az egyesület elnökségének közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.