2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Belföld

Hoppá! Egy magyar cég régészkedhet Ausztriában!

Egyedüli külföldi pályázóként egy magyar cég nyerte meg az osztrák állami autópálya-építtető és üzemeltető ASFINAG régészeti tenderét. A kiírás összesen négy lelőhelyre, illetve feltételezett lelőhelyre vonatkozik: a szakembereknek mintegy 75 ezer négyzetméternyi területen kell majd megelőző feltárást, valamint régészeti megfigyelést végezniük.

A Bécs-Brno között épülő A5-ös autópálya az osztrák fővárost fogja összekötni a cseh határral, csehországi meghosszabbítása az R25-ös autóút lesz. A két település összekötésének gondolata már a múlt században megszületett, majd az 1990-es években annyira megélénkült a térség járműforgalma, hogy a terv ismét napirendre került. Az építkezés 2007-ben kezdődött meg egy Bécset elkerülő gyorsforgalmi útról kivezető autópálya-szakasszal. Jelenleg a megvalósítás második üteme, a Schrick-Poysbrunn közötti 25 kilométeres szakasz építése zárul le.


A magyar szakemberek az építkezés harmadik ütemébe, a 9 kilométer hosszú, Poysbrunntól az osztrák államhatárig épülő szakasz munkálataiba kapcsolódhatnak be. A régészek fő fókusza Drasenhofen település térségére koncentrálódik: két lelőhelyen mintegy 20 ezer négyzetméteren végeznek majd feltárást. Emellett másik két területen – összesen mintegy 55 ezer négyzetméteren – régészeti megfigyelés és megelőző feltárás lesz a magyar cég feladata. A munkálatokban tucatnyi régész és szakember vesz részt.

„Az osztrák régészeti előírásoknak megfelelően 2016 novemberében és decemberében a területen már végeztek próbafeltárást. A legérdekesebb előkerült lelet akkor egy mammutagyar volt. Ebből, illetve a környezetében talált további leletek alapján valószínűsíthető, hogy a felső-paleolitikum vadászainak hagyatékát fogjuk feltárni” – mondta Hoffmann József, a Salisbury Kft. ügyvezetője.


A magyar cég egyedüli külföldi pályázóként – két osztrák vállalkozást megelőzve – nyerte el a 2017 májusában meghirdetett tendert. Az elbírálás során együttesen vizsgálták a szakmai alkalmasságot és az árat – ezek alapján bizonyult a legelőnyösebbnek a magyar cég ajánlata.

Kapcsolódó Cikkek