EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Zalaegerszeg

Húsz éve segítik a krízishelyzetben élőket

A jubileum alkalmából ünnepséget és állófogadást rendezett a zalaegerszegi központ, ahol előadást hallhattak az érdeklődők a gyermekvédelem és a pszichiátria viszonyáról is.

– A család a társadalom működésének alapja és a jövő záloga. Az önkormányzatnak kötelessége a nehéz sorsúak, főként a gyermekek támogatása – emelte ki nyitóbeszédében Tolvaj Márta alpolgármester. Zalaegerszeg mint gondoskodó város évek óta stratégiai ágazatként tekint a szociális és egészségügyi közszolgáltatásokra. Az összefogásnak és közös együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években rengeteg krízishelyzetet orvosoltak.


A módszertani prevenciós, fejlesztő és speciális feladatokat végző intézményben tavaly jelentős átalakulás történt – fogalmazott Zsohár Judit intézményvezető –, mivel kétszintűvé tették a gyermekvédelmet, azaz a családsegítést és a gyermekvédelmet összevonták. A családokat ma már rendszerszemléletben gondozzák. Az illetékességi terület is bővült, kiterjed a járásokra, így Zalaegerszeg mellett ma már 84 települést látnak el hatósági intézkedések tekintetében. A központ jelenleg közel 900 családdal foglalkozik. Tevékenységük jövőre óvodai és iskolai szociális munkával, valamint az ellátó rendszerben részt vevők igényeihez alakított szolgáltatáscsomaggal bővül, emellett információs pontot működtetnek majd fogyatékkal élők számára.

1997-ben iktatta törvénybe az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, ekkor alakult meg a családsegítő szolgálaton belül a gyermekjóléti szolgálat is. Hazánkban a családvédelemnek régi időkig visszanyúló múltja van, amely példaértékű volt Európában,hiszen államalapító Szent István törvényei között is szerepelt a gondoskodás az özvegyekről és az árvákról, sőt az egyház karitatív tevékenysége is hamar kibontakozott. Szent Gellért csanádi püspök például az országot járva egybegyűjtötte az elhagyott gyermekeket és otthont rendezett be számukra.


Az első magyar gyermekvédelmi törvény dr. Erős Gyula kezdeményezésére és tervezete alapján jött létre 1901-ben, Széll Kálmán miniszterelnöksége alatt, mely a védelmet állami feladatként határozta meg, majd 1940-ben jött létre az Országos Nép- és Családvédelmi Alap a sokgyermekes szegény családok támogatására, hiszen ebben az időben nem volt ritka, hogy 8-10 gyermeket szültek az asszonyok. Az állami, intézményesített ellátást kezdetben a családsegítő központok végezték, majd a gyermekvédelmi törvény megszületése után a gyermekjóléti szolgálatok céljaként és feladataként jelent meg a gyermek érdekében történő családtámogatás és családgondozás.

Manapság sok kiskorú szenved személyiségzavarban, komplexebbek a problémáik felgyorsult, válásokkal tűzdelt világunk miatt, több az elhanyagoltság és a bántalmazás. Ugyanakkor míg a 70-es években a kiszolgáltatott gyermekek nagy része nevelőotthonban élt, alig 20 százalékuk nevelőszülőknél, ma már közel 70 százalékukat tudják családoknál elhelyezni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.