EUR: 348,99 Ft
CHF: 326,99 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Így élmény a szakmaválasztás!

Interaktív módon ismerkedhettek a megye általános iskolásai a Fekete Sasban a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pályaorientációs napon, amelynek középpontjában mintegy húsz, köztük jelenleg több hiányszakma, illetve szakmacsoport állt.

Az alkotás öröme óriási dolog, és a mai gyerekek pont ebből maradnak ki. Ezért a rendezvényen szinte minden standnál készíthettek valamit a gyerekek, amit aztán haza is vihettek.

Zsúfolásig megtelt gyerekekkel a Fekete Sas nagyterme, illetve a folyosóra is szorultak kiállítók. A szakmák – azon belül is a hiányszakmák – kerültek most terítékre, hiszen a pék- és a hentesszakmák is képviseltették magukat a rendezvényen.


Lányos és fiús szakmák is képviseltették magukat, illetve külön a régióra jellemző szakmacsoportok is.

Mintegy 20 szakmát mutattak be, de ennél sokkal több hiányszakma létezik, vagyis olyan, ahol ma kevés munkaerő áll rendelkezésre. Az általános iskolai korosztályt célozták meg, hogy minél hamarabb eldönthessék, merre szeretnének orientálódni.  Számos új szakma van, például a mechatronika vagy ipari gépész (korábban lakatosszakma).

Több helyen oktató szimulátorok segítségével tapasztalhatták meg a gyerekek az adott szakma sajátosságait.

A megyéből szinte mindenhonnan érkeztek kiállítók, de főleg a hódmezővásárhelyiek, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó intézmények, cégek voltak jelen. Így nem hiányozhattak természetesen a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum egyes tagintézményei sem. Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola például az egészségügyi szakmacsoporttal ismertette meg a gyerekeket, akik kipróbálhatták az újraélesztést, de különféle méréseken is részt vehettek. Mindebben az iskola jelenlegi tanulói is segítettek a most még általános iskolásoknak. Illetve műsebet is kaphattak a gyerekek, ami iránt nagy volt az érdeklődés. Rengeteg „fiús” szakma is felvonult, amelyek közül többet szimulátor segítségével lehetett kipróbálni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.