EUR: 345,53 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb IV.kerület XIII.kerület

Így lesz könnyebb az utazás a metrózár alatt

A társadalmi egyeztetést követően nyilvánosságra hozta a Budapesti Közlekedési Központ a 3-as metró felújításának idején érvényes forgalmi rendet, illetve az intézkedések listáját. A felújítás első szakasza az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti rész, és várhatóan egy évig tart.

A tájékoztatás szerint az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasz lezárása idején az M3-as metró munkanapokon a reggeli üzemkezdéstől estig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, valamint szombaton és vasárnap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár.

Legalább egy évig nem ját majd a metró a Gyöngyösi utcánál (Fotó:mti)

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakaszon kizárólag alacsony padlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik, továbbá a végállomáson és a fontosabb csomópontokon esetleges torlódások vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, hogy forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik.


A BKK emellett megerősíti az észak-pesti térségben a metró lezárt szakaszát elkerülő kötött pályás közlekedési lehetőségeket: a 12-es villamos hétköznap 12B jelzéssel a Lehel térig meghosszabbítva, háromkocsis szerelvényekkel közlekedik. A 14-es villamos a szokásosnál sűrűbben és hétvégén nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. A villamosok menetideje pedig – a lámpák programja áthangolásának köszönhetően – két perccel csökken a Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszon. Mindezeknek köszönhetően Észak-Pest felől a 12-es, 14-es villamosok vonalán csúcsidőben 3-4 perces közös járatsűrűséggel jelentősen javul a belvárosba irányuló utazás ideje.

Szintén az újpesti és angyalföldi térség belvárosi utazási kapcsolatát javítja a Keleti pályaudvarig közlekedő, ezáltal az M1-es, M2-es és M4-es metróra is közvetlen átszállási lehetőséget biztosító 20E és 30-as járatcsalád gyakoribb, 5 helyett 3-4 percenkénti indulása. Az Óbuda felől a belvárosba utazók számára a kieső Árpád hídi metrókapcsolatot a 34-es és a 106-os busz pótolja: mindkét járat útvonalát a Lehel térig hosszabbítják meg. A III. kerületben a Vörösvári út, Bécsi út környékéről a 19-es és a 41-es villamosjárattal a budai fonódó villamoshálózaton, a kerületi északi feléből, illetve a Szentlélek tér vonzáskörzetéből a H5-ös HÉV-vel, arról az M2-es metróra átszállva is megközelíthető a belváros. Rákospalota és Újpalota felől is sűrűbb követéssel közlekedik majd az 5-ös, illetve a 7E jelzésű busz.


Mind a metrópótló busszal közlekedőknek, mind az alternatív útirányt választóknak hosszabb, 10-15 perccel megnövekvő utazási időre kell számítaniuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.