2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Életmód

Indíts a napod egy tökös kávéval!

Bár több divatos kávézólánc is csábít tökös tejeskávéval, de azoknak, akik vigyáznak az alakjukra, inkább azt ajánljuk, inkább otthon készítsenek magunknak édeskés tökkávét, mert garantáltan kevesebb benne a kalória. Annál több van viszont a tökben kalciumból, cinkből, mangánból, rézből, vasból, foszforból, karotinból, A-, B1-, B2-, B6-vitaminból, és nagy mennyiségű folsavat is tartalmaz. Ráadásul kevesen tudják, de hatalmas adag C-vitamin is van benne, ezért a meghűléses időszakokban szinte gyógynövényként hat.


Ráadásul a tökös kávé egyszerűen elkészíthető. Turmixoljunk össze 30 gramm sült tököt, forraljuk fel 2 deciliter tejben fél-fél teáskanálnyi fahéj, gyömbér, szerecsendió, ánizs és egy késhegynyi vanília (vagy fél teáskanálnyi vaníliaaroma) társaságában, majd öntsük az egészet egy erős presszókávéra! Díszítsük tejhabbal és fahéjjal, és garantáltan feldobja a leghűvösebb reggelt is. Hedonisták meg is cukrozhatják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.

 • Így tervezheti meg a főzést

  Így tervezheti meg a főzést

  A korábbi évtizedekben, de még 100 évvel ezelőtt is, az asszonyok az idejük nagy részében otthon tartózkodtak, végezték a ház körüli teendőket. Gyereket neveltek, szabtak-varrtak, mostak, főztek, takarítottak.

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?

 • Gyász és vigalom

  Gyász és vigalom

  Száz éve egy becstelen, aljas, velejéig igazságtalan békediktátumot írt alá két totálisan lényegtelen, jellegtelen “politikus”, Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd.