2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Szolnok

Irány az országos bajnokság!

Szeptember 16-án területi minősítő súlyemelőversenyt tartottak a Zöld Házban, ahol a legjobb eredményeket elért sportolóknak lehetőségük nyílt arra, hogy eljussanak a novemberben megrendezendő országos súlyemelő-bajnokságra.

A versenyzők Oláh László irányításával Szolnokon a Stay Strong Gymben, illetve a Zöld Házban a MÁV SE Súlyemelő Szakosztályában, Ulviczki Mihály keze alatt készülnek a versenyekre. Arról, hogy hogyan zajlik a felkészülés, illetve miért nem annyira népszerű manapság a súlyemelés, Oláh Lászlót, a Stay Strong Gym tulajdonosát és edzőjét kérdeztük.


– Hogyan jött össze a csapatod, amellyel most már rendszeresen jártok versenyezni?

2011-ben kezdtem edzősködni, kezdetben egy 15 négyzetméteres garázsban. Fokozatosan fejlesztgettem, növeltem a vendégkört, így eljutottunk odáig, hogy már 300 négyzetméteren üzemelünk. Innen, az edzőteremből sok tehetséges fiú és lány került ki, akiket én tanítottam. Főleg területi minősítő versenyekre és kupákra járunk, ide a környékre, például Szegedre, Kecskemétre vagy Hajdú-Bihar Megyébe. Idén először megpróbáljuk az országos bajnokságot is.


– Hogyan készíted fel a csapatot az országos bajnokságra?

Erre is ugyanúgy kell készülni, ahogy a kisebb versenyekre. Ezek a területi minősítők kisebb értékű, de kvalifikációs versenyek, szóval ahhoz, hogy el tudj indulni az országos bajnokságon, ezek szükségesek, illetve a versenyrutint is megadják.

– Ha az országoson jó helyezést értek el, mi a következő lépcsőfok?

Személy szerint, mivel felnőttként kezdtem súlyt emelni, viccelődve mindig azt mondom, hogy én a „mastersre” készülök. Ez a 35 év feletti korosztályra vonatkozik. Van még öt évem addig. Szabadidős sportolókként már az OB-re való eljutást is nagyon szép eredménynek tartom. Az OB eredménye is beszámít az egyesületek közti pontversenybe.

A szolnoki edző csapata kijutott az Országos Súlyemelő Bajnokságra

– Mit gondolsz, miért van ilyen kevés profi versenyző?

Korábban elterjedtebb volt ez a sportág, nagyon szép eredményeink is voltak, csakhogy az erősportok mögül kivonultak a cégek. Emiatt úgymond már nem volt benne pénz, így egyre kevesebb olyan versenyző van, aki ezt hivatásszerűen csinálja. Mi is munka mellett, szabadidősportként űzzük itt, Szolnokon. Persze az is közrejátszik ebben, hogy a gyerekek manapság nem szeretnek sportolni. Még a látványsportok egyesületei is harcolnak a gyerekekért, nemhogy egy olyan sportág, ahol sokkal nehezebb teljesíteni.

– Tehát a súlyemelést már gyerekkorban el szokták kezdeni?

Igen. A technikai képzés, a mozgástanulás már gyerekkorban elkezdődik, és 12-13 éves kortól fokozatosan terhelik őket egyre nagyobb súlyokkal.

Oláh László, a Stay Strong Gym tulajdonosa és edzője

– Hogyan lehetne megszerettetni a gyerekekkel a sportot?

Intenzív toborzással a sportegyesületek részéről, illetve az iskoláknak is nagy felelősségük van abban, hogy megszerettessék a sportolást a gyerekekkel, hogy ne teherként éljék meg a testnevelésórát.

– Ha valakinek megtetszik ez a sportág, milyen lépéseket javasolsz neki ahhoz, hogy profi válhasson belőle?

Vagy engem keressen meg, vagy a MÁV SE súlyemelő-szakosztályát, és egy állapotfelmérés után elkezdődik a mozgástanulás. Ezután fokozatosan terhelve eljuthat egy olyan szintre, hogy elkezdjen versenyezni. Nálam is többen vannak, akik nincs egy éve, hogy elkezdtek súlyt emelni, mégis jó eredményekkel büszkélkedhetnek. De nyilván mint mindenben, a súlyemelésben is nagy szerepet játszik a tehetség.

A csapat dobogósai

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.