2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Érd

Irka- és Poly-Art-évadnyitó

Ismét együtt az Irka, az Irodalomkedvelők Klubja és a KÉK, a Képzőművészek Érdi Közössége, azaz a Poly-Art. Az évadnyitást – csakúgy, mint az évadzárást – immár hagyományosan közösen tartották, testvéri egyetértésben.

Daróci Lajosné, az Irka vezetője értékelte a nyári vakáció idején rendezett programokat. Tarnócziné Barabás Irénnek kiállítása volt a Parkvárosi Közösségi Házban – ezzel egyidejűleg a Csuka Zoltán Könyvtárban is lehetett látni képeit –, és megismerhette a közönség Tomozi Gizella, Révész Jolán, Révész Gábor és a néhai Németh Lajos műveit is. Büszkén sorolta, hogy Majorné Bániczki Julianna Tárnokon kapott lehetőséget egy önálló kiállításra, két profi művészt, Wegenast Róbertet és Ilka Gábort pedig a Hit és megújulás című tárlatra hívták meg az Érdi Galériába.


Az IRKA vezetője, Daróci Lajosné értékelte a nyári időszak rendezvényeit

Ezt követően szokás szerint az irodalmárok felolvasták legújabb műveiket, és átvehették a frissen megjelent Irka folyóiratot.

A házigazdának, Czabai Balázsnak köszönhetően zenének is örülhettek a jelenlévők: Kovács Márta az Arco Kamarazenekarból és Sallai Virág, a Kolibri Színház tagja először két Boismortier-művet adott elő, majd egy Handel-triót.


A kert gazdája meglepetésvendégről is gondoskodott: Kaderják Gyula tartott kiselőadást. Többek számára igazi meglepetést jelentett, mennyire érdekesen és közérthetően lehet beszélni acélsodrony kötelekről és a nagyfeszültségű acél-alumínium sodronyokról, még a laikus hallgatóság figyelmét is lekötve. Nem véletlen került be a Helyi Értéktárba ez a találmánya. Aztán az is kiderült, hogy nagy versrajongó – Tóth Árpád Esti sugárkoszorúját mondta el hatásosan, expresszíven.

Czabai-kertes emblémával ellátátt pólót kapott – meglepetés ajándékként – Somfai István, a Poly-Art elnöke

Ezután következett az ajándékosztás. A legötletesebbet a Poly-Art elnöke, Somfai István kapta: egy csodaszép, Czabai-kertes emblémával ellátott pólót.

Szó esett természetesen az elkövetkező időszak tervezett programjairól is. Októberben Tarnóczi Irén költői estet tart könyvbemutatóval, novemberben az Utak és utasok című őszi nagypályázatunk értékelése és díjkiosztója, decemberben pedig a Poly-Art 22. tárlata és új antológiájának bemutatója lesz.

A művészeti csoportok tagjai a Czabai-kert fái alatt Fotók: Barabás Irén

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.