2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Békéscsaba

Ismét díjazták a megyei művészeket

A megye hét kézművese vehette át idén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Magyar Kézműves Remek elismerést szeptember végén a fővárosban, az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár keretében Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől és Miklóssy Ferenctől, az iparkamara alelnökétől.

Az idei Békés megyei kitüntetettek: Békéscsabáról dr. Illés Károlyné hímző, Körösladányból Komróczki Gyula népihangszer-készítő és pedagógus, Békésről Lukács Eszter Mária hímző, szintén Békésről a Népművészeti Kosárfonó Bt. – Kocsor Imréné kosárfonó, népi iparművész, Orosházáról Szilasi-Horváth Tamás kovács, ugyancsak Orosházáról Tóth Imréné hímző, népiékszer-készítő és csipkekészítő népi iparművész, valamint Pusztaföldvárról a Verum Natura Kft. gyümölcs-, zöldséglégyártó – Balog Tímea.


A Magyar Kézműves Remek című pályázatot még 2012-ben hirdette meg a kamara a magyar kézműveshagyományok és az ezzel kapcsolatos adottságaink jobb hasznosítása érdekében. A térségünkben alkotó kézművesek mindig nagy létszámban jelentkeznek a pályázatra, mert az elnyert címet a mesterek, készítők feltüntethetik a termékeiken, jelezve azok magas színvonalát. A Békés megyeiek közül eddig 13 kézműves nyert, összesen 23 termékkel. Tavaly az országos kamara elnöki aranyérem kitüntetésében is részesültek ketten, akik már több mint ötszörös „remekek”: a Berényi Textil Kft., valamint Kocsor Imréné kosárfonó, népi iparművész, a népművészet mestere.

Békés megyéből idén 14 alkotó 15 pályamunkával jelentkezett, ezzel ismét éllovasok voltak, az ünnepélyes eredményhirdetésen is büszkén képviselhették Békés megyét, hiszen a 91 jelentkező közül 36-ot díjaztak, és ebből 7 érkezett a Viharsarokból. Ezzel 30-ra emelkedett a kézműves remek címkével ellátható Békés megyei termékek száma. A díjazott kézművesek száma pedig 16-ra nőtt, hiszen a visszatérők mellett idén először nevezett és nyert Balog Tímea, Komróczki Gyula és  Szilasi-Horváth Tamás – tájékoztatott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Hol vagy, Brigitta?

  Hol vagy, Brigitta?

  A szekszárdi rendőrök keresik a 17 éves Kocsis Brigittát, aki március 28-án távozott engedély nélkül a szedresi lakásotthonból, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem ad magáról.