EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Győr

 Ismét gazdag évad vár a Győri Filharmonikusokra

Új bérletsorozattal, új helyszíneken, régi-új nagybőgős közreműködésével kezdte meg az idei évadot a fél évszázados fennállását ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar. Fűke Géza, a zenekar igazgatója minden részletre kitért a nemrég megtartott sajtótájékoztatón, amelyet neves vendégek is színesítettek.

A helyszín természetesen a zenekar otthonaként szolgáló Richter-terem volt, ahol többek között az is kiderült, hogy az ünnepi évadot szeretnék különlegessé tenni mind a zenerajongók, mind a zenekar számára. Bejelentette: az Istvánffy Benedek-bérlet koncertjei – amelyek egyházi ünnepekhez kötődnek – a Richter Terem mellett az evangélikus öregtemplomban, valamint a Nagyboldogasszony-bazilikában lesznek.


A sajtótájékoztatót a Richter Teremben tartották, ott, ahol a zenekar otthona is van
Fotó: Marcali Gábor

Veres András megyéspüspök kifejtette, erősíteni kívánja a zenekar és a katolikus egyház közötti kapcsolatot, fontosnak tartja, hogy azok a művek, amelyek szakrális környezetre íródtak, a templomban szólaljanak meg. Bízik abban, hogy felújítását követően a bazilika a koncertek méltó helyszíne lesz. Reményeik szerint a november 6-i halottak napjához kapcsolódó nyitóhangversenyt, Verdi Requiemjét már a székesegyházban hallgathatják az érdeklődők.

Fűke Géza igazgató kiemelte: különleges időszak vár a zenekarra
Fotó: Marcali Gábor

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke elmondta, a Győri Filharmonikus Zenekar az eredeti terv szerint az Insula Lutherana épületegyüttes október végi átadásán mutatta volna be Mendelssohn Reformáció című szimfóniáját. Az építkezés megcsúszása, technikai és szervezési problémák miatt azonban az ünnepséget későbbre halasztották. A koncertet a Richter-teremben adják elő, október 28-án, majd egy későbbi időpontban az öregtemplomban is, amely szintén felújítás alatt áll. Örvendetes hírként jelentette be, hogy a templom orgonáját koncertorgonává újították fel, így a templom bekerül a város zenei vérkeringésébe.


Veres András megyéspüspök erősíteni kívánja az egyház és a zenekar kapcsolatát
Fotó: Marcali Gábor

Berkes Kálmán művészeti vezető az évad programjairól szólva kiemelte az idei szuperprodukciót, amely Bizet Carmen című operájának koncertszerű előadása lesz az Audi Arénában január 5-én, ahol a Nemzeti Énekkar is fellép. Ismét Győrben vezényel majd Kobajasi Kenicsiró, az esten közreműködik Anderkó Dániel klarinéton. Aranyvasárnap Salzburgi karácsony címmel rendeznek koncertet Bényi Tibor vezetésével, márciusban Rossini Stabat Mater című művét adják elő, májusban Mozart olasz operája, a Lucio Silla nyitányát és Schubert ötödik szimfóniáját mutatja be karmesterként Michael Martin Kofler, a Müncheni Filharmonikusok első fuvolaművésze. A sajtótájékoztatón mutatkozott be Budai Sándor nagybőgős, aki öt év után tért vissza Győrbe a Brüsszeli Filharmonikus Zenekartól.

Berkes Kálmán művészeti vezető az évad programjairól szólt
Fotó: Marcali Gábor

Az új bérletet is most mutatták be, amely a 17:18 nevet viseli. A bérletsorozat elnevezése nemcsak az idei évadra utal, hanem arra is, hogy a koncertek 17 óra 18 perckor kezdődnek. A zenekar a családos és a Győr vonzáskörzetében élő zenekedvelőkre gondolt az új sorozattal, amelyek egy óra hosszúak lesznek. A négy előadásból álló bérletsorozatban Berkes Kálmán koncertjéből, Bényi Tibor hangversenyéből, Alastair Willis karmester műsorából és Gérard Korsten programjából szerepelnek művek. A szülőknek lehetőségük van a kisebb gyerekeket „gyermekmegőrzőbe tenni”, ahol a Prohászka Ottokár Óvoda óvónői gondoskodnak a 3–7 éves lurkókról.

Az új bérlet neve: 17:18
Fotó: Marcali Gábor

Szombati-Serfőző Eszter, a Polgármesteri Hivatal Kulturális és Sport Főosztályának vezetője a város támogatásáról biztosította a zenekart, és sikerekben gazdag újabb 50 évet kívánt az együttesnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.