EUR: 345,47 Ft
CHF: 321,55 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb XIII.kerület

Itt minden Rudi bácsiról szól

A Mozgásban a kultúra című kiállítássorozat ez alkalommal a 2008-ban elhunyt Illovszky Rudolfnak állít emléket, aki a kerület sportéletének kiemelkedő egyénisége volt. A tárlat október 20-ig tekinthető meg a József Attila Művelődési Központban, a belépés díjtalan.

Illovszky Rudolf 1933-ban, 11 évesen az MTK-ban kezdte el a labdarúgást, majd 1941-ben leigazolta a budapesti Vasas. Itt visszavonulásáig futballozott, 270 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt, 87 gólt lőtt, és 2008. szeptember 23-án bekövetkezett haláláig játékosként, edzőként, majd pedig tanácsadóként szolgálta a Vasas családját. Akik láthatták játszani, azt mondják, balszélsőként utolérhetetlenül, félelmetesen gyors volt. Később a klub szakmai igazgatója és elnökségi tagja lett, valamint 39 mérkőzésen szövetségi kapitányként vezette a magyar válogatottat.

Fényképen elevenedik meg Rudi bácsi élete (Fotó: Keresztesi Balázs)

Legendás volt emberszeretete és tisztelete, ahogy szót értett a „legzsiványabb”, legvagányabb játékosokkal. Kiváló, szinte apa-fiú kapcsolatokat ápolt a 60-as, 70-es és 80-as évek kiemelkedő Vasas-labdarúgóival, Mészöly Kálmánnal, Farkas Jánossal és Várady Bélával. A Vasas családja feltétlen tiszteletét mutatja, hogy még életében, 2002. február 21-én róla nevezték el a Fáy utcai stadiont.


Illovszky Rudolf elsők között lett a kerület díszpolgára, 2002-ben Bay Béla-díjat kapott, majd 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.