EUR: 344,47 Ft
CHF: 317,09 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Szombathely

Ivókutat építettek a reformáció tiszteletére

Szemerei János evangélikus püspök áldotta meg a reformáció 500. évfordulója alkalmából épített ivókutat az evangélikus templom előtti téren. Az egyházközség célja az volt, hogy a programok mellett valami maradandót is alkosson a jubileum alkalmából.

– A nyolcszögű tematikus kút több szempontból is megfelel az evangélikus hagyományoknak. Egyrészt szimbolizálja a reformáció legfontosabb alapelvét, amely szerint: „Térjünk vissza a forráshoz, azaz a Szentíráshoz.” Továbbá nemcsak szomjoltásra alkalmas a kút, hanem a rajta lévő nyolc kép egyháztörténeti áttekintést is nyújt – mondta a Lokál Extrának Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész. Hozzátette: az elgondolkodtató, szimbólumszerű képek a pünkösddel kezdődnek és az eljövendő világra utalva Jézus képével zárulnak. A könnyebb érthetőség érdekében QR-kód is helyet kapott a kúton, okostelefonnal erre kattintva további információkat kaphatnak az érdeklődők.


Az evangélikus templom előtti téren kapott helyet a Káté-kút Fotó: CSG

A hitújítás 500. évfordulóját ünnepelték idén a protestánsok abból az alkalomból, hogy 1517. október 31-én Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A szombathelyi egyházközség számos programot szervezett, az elmúlt héten a többi közt koncertet adott a Ten Sing együttes, a Reményik Napok záróünnepségén leleplezték az iskola névadójának mellszobrát, október 25-én pedig megnyílt a Vas Megyei Levéltár és Szombathelyi Evangélikus Egyházközség közös kiállítása. A tárlat a megye reformációs emlékeit mutatja be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.