2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Sopron

Izgalmas témák hétről hétre

Szinte minden hétre tartogat izgalmas témákat, érdekes előadásokat a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. Bánfi Ákos igazgatótól megtudtuk, sokoldalú programjaikkal a nyugdíjas pedagógusok mellett további korosztályokat is szeretnének megcélozni.

Bánfi Ákos célul tűzte ki a kulturális értékek ápolását is
Fotó: BÁ

– Intézményvezetőként milyen célokat tűzött ki?


– 2014 augusztusától vezetem a művelődési házat, civil keretek között, a főállásom mellett. Célom, hogy a jövőben is sok nyugdíjas pedagógus tekinthesse második otthonának a nagytermünkben működő közösségeket. Emellett szeretném, ha egyre több friss nyugdíjas kapcsolódna be és alakítaná közösen a Pedagógus Nyugdíjas Klub aktív életét a heti vetített képes előadások, a számos kirándulás, a kiállítás- és koncertlátogatások során.

– Ide tartozik a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar is?


– Természetesen. Az énekkar stabil, kiszámítható próbaidőpontokkal, kiváló szakmai vezetéssel és eredményekkel, felhangolt zongorával, kottákkal várja a lelkes új dalosokat. Ezenkívül szeretettel fogadják az érdeklődőket a gyapjúszövők és népi díszítők csoportjai, akik rendszeresen zsűriztetik, kiállítják alkotásaikat, és továbbképzéseken vesznek részt. Ünnepi együttlétekre ugyancsak nyílik alkalom: a pedagógusnapi, főként a karácsonyi rendezvényeket a helyi, kiemelkedően tehetséges gyermekek és művészek bevonásával szervezzük.

– Rendkívül sok mindent kínálnak… A programok összeállításakor mi a koncepció?

– A maradandó nemzeti és egyetemes kulturális értékek ápolását, létrehozását és népszerűsítését tartjuk szem előtt, elsősorban műhelymunkák keretében. Ezekhez főként a nyugdíjas pedagógusok csatlakoznak. Itt a hasznos és értékes időtöltés élményforrásként hozzájárul a mentális egészség és a kapcsolatok megőrzéséhez, amit nagyon fontosnak tartunk.

Bánfi Ákos 2014 augusztusa óta vezeti a művelődési házat
Fotó: BB

Az intézmény népszerű a nyugdíjasok körében is
Fotó: BÁ

– Még milyen korosztályt céloznak meg?

– Úgy érzem, hogy az elmúlt három évben indított, lelki, mentális és fizikai jólétet célzó programjaink a maguk rendszerességével hiánypótló szerepet töltenek be. Ezekkel már nagyobb arányban elérjük a kisgyermekes anyukákat és fiatal felnőtt korosztályt is. Mindez a hűséges, lelkes önkéntes előadóknak és csoportvezetőknek köszönhető.

– A programok szervezése mellett milyen funkciója van még a háznak?

– Teret adunk hagyományos értékszemléletű, de sokszor innovatív jellegű közösségi és amatőr művészeti kezdeményezéseknek, amelyek összeegyeztethetők a ház szellemiségével. Emellett a működtetés zavartalanságának biztosítására béreltetjük a termet. Legfőbb tervünk, hogy a ház létjogosultságát megalapozó törzsgárdánkat több aktív és friss nyugdíjas pedagógus bevonásával a jövő számára is életképessé tegyük, az újabb csoportokat pedig továbbfejlesszük.

– Hol tudhatnak meg még többet a művelődési házról?

– Sorozataink és klubalkalmaink nyomon követhetők web- és Facebook-oldalunkon. Előadásaink és eseményeink egy része honlapunkon videó formájában is elérhető. A Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatását megköszönve működtetjük és igyekszünk minden évben szebbé tenni termünket, hogy örömmel jöjjenek ide a látogatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.