EUR: 350,41 Ft
CHF: 331,12 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Sport

Izlandi futballelnök: Ha álmodom, ne ébresszetek fel

Története első világbajnoki részvételét tűzijátékkal ünnepelte hétfőn este az izlandi labdarúgó-válogatott, amelynek tagjai Reykjavík főterén egyenpólóban énekeltek a szurkolókkal.

“Ha álmodom, ne ébresszetek fel!” – mondta Gudni Bergsson, az izlandi szövetség elnöke a történelmi jelentőségű, Koszovó elleni 2-0-ás siker után.


A meccset követően Reykjavíkban tűzijátékot rendeztek, a válogatott tagjai pedig – rövidnadrágban és “2018, Izland, világbajnokság” feliratú egyenpólóban – a város központi helyén, az Ingólfstorg téren a szurkolókkal együtt közösen énekelték a tavalyi kontinensbajnokságon közismertté vált izlandi dalt.

Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány a találkozót követően arról beszélt, sokáig elégedetlen volt csapatával, mert nem a tőlük megszokott módon, hanem idegesen játszottak. A győzelem viszont bőven kárpótolta ezért, s megemlítette, hihetetlen, hogy Pelé vagy Maradona után Aron Gunnarsson is vb-n játszhat majd. A szakember kiemelte elődje, Lars Lagerbäck munkáját, aki az Eb-re való kijutással lerakta az alapokat a válogatottnál.


Izland tavaly először vett részt az Európa-bajnokságon – a negyeddöntőben kapott ki a házigazda franciáktól -, most pedig a vb-re is kijutott. Méghozzá a világbajnokságok történetének legkisebb nemzeteként: a 330 ezer lakosú Izland az 1,3 milliós Trinidad és Tobagót előzte meg ebben a rangsorban, amely 2006-ban volt vb-résztvevő.

“Akadt, aki az Eb után azt tanácsolta nekem, hogy én is köszönjek el a válogatottól, és élvezzem ki a sikert. Én azonban hittem abban, hogy még annál is többet tehetünk” – mondta Hallgrímsson, aki Lagerbäck segítője volt, és a svéd tréner távozását követően szövetségi kapitánnyá lépett elő. “Most felmásztunk erre a hegyre, és meg kell nézzük, mi a következő. Új bakancsokat kell beszereznünk, és nekivágni az új kihívásnak” – tette hozzá az izlandi szövetségi kapitány.

Aron Gunnarsson izlandi csapatkapitány szerint a válogatott nagyon sokat fejlődött azóta, hogy 2014-ben Horvátországgal szemben alulmaradt az európai pótselejtezőben. “Kemény munka volt, de megérdemelten nyertünk az egyik legnehezebb csoportban, amelyből négy csapat volt ott a tavalyi Eb-n” – hangsúlyozta a Cardiff Cityben légióskodó középpályás, utalva arra, hogy Izland az I csoportban Horvátországot, Ukrajnát és Törökországot is megelőzte, Finnország és Koszovó ellen pedig a lehetséges tizenkét pontból kilencet gyűjtött be.

“Öröm és büszkeség, hogy tanúi lehettünk ennek a hihetetlen sporteredménynek” – nyilatkozta Gudni Th. Jóhannesson izlandi elnök. Hozzátette: a válogatott példája megmutatta, hogy bár Izland kis nemzet, de hogyan lehet ebből erőt kovácsolni.

A jövő évi, oroszországi világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik meg 32 válogatott részvételével.

Kapcsolódó Cikkek