2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Ózd

Katonai hagyományőrző gimnazisták

A felvidéki harcokban elesett magyar honvédekre emlékeztek a József Attila Gimnázium tanulói. A felvidéki Várhosszúréten szeptember 26-án emlékművet állítottak az 1944/45-ös harcokban elesett magyar honvédek tiszteletére. Az ünnepségre meghívást kapott a gimnázium is, így szombaton az iskola is elhelyezte koszorúját az emlékműnél.

A II. világháborúban a Rozsnyótól délre fekvő, a Sajó völgye, a Putnoki-dombság és a Rima-medence által határolt területen honvédjeink hat héten át állóháborút alakítottak ki a szovjet túlerő és csatlósai ellen. A harcok során elesett hősi halottakat a krasznahorkai vár alatt lévő Várhosszúrét község templomkertjében temették el, akiknek emlékét titokban kegyelettel őrizték a helybeliek.


Fotó: Lokál
Nem felejtünk – hirdetik a felállított kopjafák

A település környéki harcokban elesett közel 150 honvéd nyugszik a tömegsírban, de több sír található a Szilicei-fennsíkon is. Ezeket a katonasírokat Emődi István és családja gondozza, immár hosszú évtizedek óta. Vele és Ulman István fafaragóval ismerkedett meg tíz évvel ezelőtt a gimnázium két pedagógusa, Tuzáné Mák Zsuzsanna és Tuza Ottó igazgató.

A megismerkedést követően elkészült egy pályamunka, amelynek a honismereti pályázatokon elért eredmények mellett az volt a hozadéka, hogy Emődi István a III. osztályú Magyar Hadisírgondozásért címet kapta meg, idén pedig átvette a II. osztályú elismerést is.


A gimnázium tanulói azóta rendszeresen ellátogatnak a katonasírokhoz, mécsesekkel, szalagokkal emlékeznek az elesett magyar honvédekre.

Ezt a tevékenységet ismerte el a Gömöri Kézművesek Társulása és Várhosszúrét Önkormányzata, amikor meghívta az intézményt is az ünnepségre. Az ökumenikus istentisztelet után Ulman István mondott beszédet, majd mások mellett Haraszti Attila kassai főkonzul, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetője és Németh Szilárd országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Az emlékmű leleplezése után a megemlékezők – köztük a gimnázium képviselői – elhelyezték koszorúikat.

A gimnazisták fejet hajtottak a gróf Eszterházy Jánosnak állított emlékműnél is, amelyet egy héttel korábban lepleztek le a templomkertben.

A megemlékezés után a résztvevők ünnepi műsort tekinthettek meg. A JAG-os diákok a közeljövőben ismét ellátogatnak Várhosszúrétre és a Szilicei-fennsíkra, hogy gyertyát gyújtsanak az elesett hősök emlékére.

Fotó: Lokál
A hazáért áldozták életüket

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.