EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Zalaegerszeg

Kellett a külföldi siker a hazai ismertséghez

A 70-es évek egyik legnépszerűbb csapata volt a Neoton, és sikerük napjainkban is tart. Csepregi Éva szerint a siker titka nem másban rejlik, mint hogy a csúcson is fontos volt számukra a megújulás, a zenei egyéniség. Karrierjük nem hazánkban indult be, hanem Japánban, ahol egy akkori cégigazgató a Varsói Szerződés Abbájaként véleményezte a csapatot. Ők nem bánták, hiszen mindenki példaképe a svéd zenekar volt.

– Éva, szerinted kellett a külföldi vonal, például Argentína, Nyugat-Németország, hogy berobbanjatok itthon is?


– Akkoriban érdekes volt a helyzet. A Hungarotonnak volt egy kezdeményezése, hogy a hazai zenészeket szívesen vitte ki külföldre. Az LGT már Amerikában turnézott, az Omegának komoly sikerei voltak a németeknél, az akkori NSZK-ban, az Illés zenekar pedig Londont hódította meg. Mindemellett rengeteg vendéglátós zenész járta a világot. Mindenki próbálkozott kifelé, sikerre áhítozva, az R-Go, a Hungária is. Az Interkoncert tartotta kézben az utazásokat. Mi is mentünk a MIDEM-fesztiválra, ahol 1979-ben nagyon komoly gálaműsorral léptek fel a magyarok. Felfigyelt ránk egy menedzser, így  Newton Family néven váltunk ismertté külföldön. Ekkor tettük le a végső alapokat, hogy milyen íve legyen a Neotonnak, milyen zenét is játszunk, miről szóljanak a dalok. Igazából ekkor született meg az első sikeres nagylemezünk, a Napraforgó, ami itthon és külföldön is sztárrá tett bennünket, Japánban, de főleg Spanyolországban imádták, a kedvenc sláger pedig a Santa Maria lett. Érdekes dolog a külföldi siker, adott egy lökést, mert valóban alátámasztotta a hazait, mintha a birka ötödik lába lett volna. Ezt csak azért mondom, mert mindig azt mondta a menedzserünk, hogy szép állat a birka, de kit érdekel egy négylábú gyönyörű állat, az a szenzáció, ha öt lába van. Hát erre a szenzációra hajtottunk rá, az ötödik lábat kerestük. Fontos volt a reklám, mégis a magyar közönség volt számunkra a legfontosabb, mert ők a mi igazi bírálóink. Nekik akartunk dalokat adni. Azokat kell valóban meghódítani, vallom most is, akik közel állnak hozzánk, hiszen magyar nyelven, magyar érzelemmel a legszebb énekelni.

– Hogy kerültél a zenekarba?


– Az 1972-es Ki mit tud?-on Pál Éva és Fábián Éva társaságában énekeltem, pont a matematikaérettségi előtti napon, a Kócbabák nevű trióban. A Neotonnal 1973 végén társultunk, 1977-ben Neoton Família néven hivatalosan is egyesültünk. Előtte volt az ős-Neoton, ahol Som Lajos volt a basszusgitáros, még Balázs Fecó is ott volt volt a csapatban. Nigériába Karda Beáta is kiment velük, akkor jöttek össze Som Lajossal. Amikor csatlakoztunk a zenekarhoz 1975-ben, már két és fél hónapos turnéra indultunk Olaszországba, mivel volt egy etióp-olasz keverék hölgy, akinek a férje minket választott, őt kísértük. Volt időnk összerázódni. Jakab Gyurit, a zongoristánkat viszont nem engedte ki a rendszer, mert az apukája  disszidált. Őt Balázs Fecó helyettesítette a zongora mögött a turnén. Végvári Adám, 1980-ban érkezett, akkoriban egy kicsit rockosabbak lettünk. Rengeteget utaztunk, Spanyolországban abban az évben ötször is voltunk, de Kubában is jártunk. Nemrég Kanadában találkoztam egy kubai hölggyel, aki akkor még kislány volt, tőle hallottam, hogy még mindig nagyon sokan emlékeznek ránk, hallgatják a dalainkat. 1982-ben egyedül maradtam a kócbabás csajokból, ám akkoriban ott volt a két vokalistám, Juhász Marika és Kovács Erzsike. A csapat valóban nagyon sokat változott az elmúlt évtizedek alatt. Zalaegerszegre viszont változatlanul hozzuk a kedvenc dalokat novemberben 4-én.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.