EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Kémkedés és kuruzslás miatt is nyomoznak a szcientológusoknál

Sorra kerülnek elő törvénytelen működésre utaló adatok a szcientológusok magyarországi főhadiszállásáról. Az egyházként nem elismert szektánál már nem csupán személyi adatokkal való visszaélés, hanem kémkedés és kuruzslás miatt is nyomoznak.

A Magyar Szcientológiai Egyház ellen először Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos feljelentése nyomán indult eljárás személyes adattal való visszaélés gyanújával. Az ügyben elsőként a BRFK kezdett nyomozni, de a múlt heti házkutatást, amelyet a zsaruk az álegyház Váci úti székházában tartottak, már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hajtották végre. Erre figyelt fel a Pesti Srácok, információik szerint az ügy azért került át a kiemelt rendőri szervhez, mert az ügyben kémkedés gyanúja is felmerült.


Mint ismert: a szcientológusokkal szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly két vizsgálatot is indított, s bebizonyosodott, hogy L. Ron Hubbard hazai hívei különleges személyes adatokat tartanak nyilván, a tagok befizetéseit adományként kezelik, és kiskorúakat auditálási folyamatnak vetettek alá, ezért két alkalommal is 20 millió forintos bírsággal sújtották a „vallási egyesületet”.

A mostani eljárások alapjáról a rendőrség egyelőre nem kíván tájékoztatást adni, de az biztos, hogy a feljelentéseiről elhíresült Tényi István is feljelentette a szcientológusokat, mert a rendelkezésre álló adatok szerint az egyik, szcientológusokhoz köthető szervezet tagjai végzettség nélkül, jogosulatlanul gyógyítanak drogfüggőket – írta a Magyar Idők. A kémkedés viszont a korábbiaknál is súlyosabb vád, hiszen ha a gyanúsítás megáll, az azt jelenti, hogy a szcientológusok a tagságuktól megszerzett adatokat „idegen hatalom vagy idegen szervezet részére Magyarország ellen folytatott hírszerző tevékenység” során gyűjtötték be.


Az M1 hírcsatorna ugyanakkor rámutatott: hiába csapott le a múlt héten több tucat rendőr a központjukra, a szcientológusok mindmáig zavartalanul folytatják tevékenységüket, a Híradó munkatársát, aki beszivárgott a Váci úti székházba, visszainvitálták egy későbbi kérdőíves auditra, hogy „felmérjék a személyiségét”. Sőt: befolyásukkal dicsekedve az instruktor kijelentette az álcázott riporternek, hogy „mindenhol vannak szövetségeseik”.

Kapcsolódó Cikkek