EUR: 326,05 Ft
CHF: 280,39 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Belföld

Kémkedés és kuruzslás miatt is nyomoznak a szcientológusoknál

Sorra kerülnek elő törvénytelen működésre utaló adatok a szcientológusok magyarországi főhadiszállásáról. Az egyházként nem elismert szektánál már nem csupán személyi adatokkal való visszaélés, hanem kémkedés és kuruzslás miatt is nyomoznak.

A Magyar Szcientológiai Egyház ellen először Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos feljelentése nyomán indult eljárás személyes adattal való visszaélés gyanújával. Az ügyben elsőként a BRFK kezdett nyomozni, de a múlt heti házkutatást, amelyet a zsaruk az álegyház Váci úti székházában tartottak, már a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hajtották végre. Erre figyelt fel a Pesti Srácok, információik szerint az ügy azért került át a kiemelt rendőri szervhez, mert az ügyben kémkedés gyanúja is felmerült.


Mint ismert: a szcientológusokkal szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly két vizsgálatot is indított, s bebizonyosodott, hogy L. Ron Hubbard hazai hívei különleges személyes adatokat tartanak nyilván, a tagok befizetéseit adományként kezelik, és kiskorúakat auditálási folyamatnak vetettek alá, ezért két alkalommal is 20 millió forintos bírsággal sújtották a „vallási egyesületet”.

A mostani eljárások alapjáról a rendőrség egyelőre nem kíván tájékoztatást adni, de az biztos, hogy a feljelentéseiről elhíresült Tényi István is feljelentette a szcientológusokat, mert a rendelkezésre álló adatok szerint az egyik, szcientológusokhoz köthető szervezet tagjai végzettség nélkül, jogosulatlanul gyógyítanak drogfüggőket – írta a Magyar Idők. A kémkedés viszont a korábbiaknál is súlyosabb vád, hiszen ha a gyanúsítás megáll, az azt jelenti, hogy a szcientológusok a tagságuktól megszerzett adatokat „idegen hatalom vagy idegen szervezet részére Magyarország ellen folytatott hírszerző tevékenység” során gyűjtötték be.


Az M1 hírcsatorna ugyanakkor rámutatott: hiába csapott le a múlt héten több tucat rendőr a központjukra, a szcientológusok mindmáig zavartalanul folytatják tevékenységüket, a Híradó munkatársát, aki beszivárgott a Váci úti székházba, visszainvitálták egy későbbi kérdőíves auditra, hogy „felmérjék a személyiségét”. Sőt: befolyásukkal dicsekedve az instruktor kijelentette az álcázott riporternek, hogy „mindenhol vannak szövetségeseik”.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

  A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme, biztonsága áll – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címen közzétett javaslatának társadalmi vitáján.

 • Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

  Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

 • A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is folytatódik a változékony idő

  A hétvégén is változékony lesz az idő: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A maximumok jellemzően 30 fok körül alakulnak, de vasárnap többfelé a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.