2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Nagykanizsa

Keresztyén lélekhangok

Zenével dicsérik Istent és próbálnak a hitetlenekhez is szólni. Az Anima Soni – amely a Reformáció 500 emlékév keretében nemrégiben Nagykanizsán is bemutatkozott – a Pesterzsébet Központi Református Gyülekezet ifjúsági zenekaraként alakult, és először feldolgozásokat, ismert slágereket játszott.

Aztán az együttes rátalált a saját hangjára, s ma már bibliai történeteket, istenes verseket adnak elő. Brandenburg Ádám zenekarvezető szerint mindez küldetés és szolgálat.


– Egy református zenekar miért választ latin nevet?

– Valóban, mi mindannyian reformátusok vagyunk, de alapvetően a keresztyén értékrendet érezzük magunkénak, hiszünk az egyetemes kereszténység létezésében, hiszen a hitvallásban is így mondjuk: hiszek az egyetemes anyaszentegyházban. A névválasztás elsődleges oka az, hogy jól hangzott, a tartalma pedig önmagáért beszél: lélekhangok.


– A nem templomi zene közelebb viszi a hitet az emberekhez?

– Ezzel a céllal szolgálunk. Ezért „öltöztetjük” könnyűzenei köntösbe az evangéliumot, ezért dolgozunk fel magyar istenes verseket. Úgy véljük, ez olyan platform, amely olyan embereket is érdeklődővé tehet, akik nem feltétlenül mennek be egy templomba. Ez valóban segítheti a keresztyén missziót.

A zenekar harmadik lemeze idén jelenik meg, a tervek szerint az új szerzeményeket egy novemberi koncerten mutatják be (Fotó: Gergely Szilárd)

– A saját dalok mellett magyar istenes verseket dolgoznak fel. Ez tudatos értékválasztás?

– Nagyon fontos, hogy megismerjük a magyarság költészetét, művészetét, s ezen belül külön értékként tekintünk az istenes versekre, amelyek között kitűnő és nagyon mély szakrális alkotásokra lehetünk figyelmesek.

– A honlapjukon olvasható bemutatkozás utolsó szava: hiszünk. Mindannyian fiatalok, ezt felvállalni viszont – pláne ebben a korosztályban – ma nem sikk. Miért fontos ezt hangsúlyozni?

– Mert ez a zenekar értékrendje, vezérlő elve. Igen, mindannyian hiszünk, és ha valaki hitre jut, akkor az az életének minden szegmensére kihat, kortól teljesen függetlenül. Ez nekünk így természetes.

– A hit üzenetét közvetítő könnyűzene megszólítja-e a hitetleneket vagy az útkeresőket?

– A mi célunk, hogy mindenkihez szóljunk. A könnyűzenei forma miatt olyanokhoz is eljuthatnak ezek a gondolatok, akik nem járnak istentiszteletre, szentmisére. Azt reméljük, hogy elgondolkodnak. A keresőkhöz mindenképpen szólunk, de talán ezek az üzenetek a tagadók szívéhez is elérhetnek.

– A saját szerzemények témái rendkívül változatosak, még a szerelemről is dalolnak.

– Ami természetes, hiszen minden olyan téma érdekel bennünket, ami egy embert foglalkoztathat. A társadalmi, szociális és magánélet területéről is merítünk, és természetesen mindehhez az értékrendünknek megfelelően közelítünk.

– Az ön életében vannak olyan pontok, amelyekben Isten munkája felfedezhető?

– Igen. Ez a zenekar is ilyen pont, a feleségem és a pályaválasztásom is ebbe a sorba tartozik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.