2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Zalaegerszeg

Kertészkedni jó!

Átadták Zalaegerszeg díjait a legszebb konyhakertekért. Az országos sorozat részeként városunk ebben az évben harmadszorra csatlakozott ehhez a programhoz. Kovács Szilvia, Karcag polgármestere indította útjára, amely az  ősi hagyományokat, az otthoni kertgazdálkodást hivatott népszerűsíteni, hiszen nincs jobb, mint a fáról szedett gyümölcs, a saját földben termesztett zöldség, a hazai ízek, melyben benne van a törődés, a gondoskodás, az éltető napfény, az öntöző eső zamata.

Fontos a vegyszermentes kertgazdálkodás, valamint az önellátás népszerűsítése és elterjesztése vidéken és a városokban. Mert amit az üzletekben megvásárolunk, annak az eredete sokszor bizonytalan , a minősége sem olyan, mint amit otthon magunknak nevelgetünk.


A zsűri idén is több kategóriában választotta ki a három dobogóst, mini, normál, zártkert gyümölcsös, zártkert vegyes, zártkert zöldség, balkon és intézményi/közösségi kertekkel lehetett pályázni. Nemcsak arra figyeltek, milyen az állapot, hanem arra is, hogy mennyi munka van mögötte, illetve mik készültek a a föld adta javakból. Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és a bírálók közül többek között Kálmán István mezőgazdasági szaktanácsadó jutalmazta a legjobbakat.

A verseny dobogósai
Fotó: Inhof András

Mini kategóriában az első helyet Nagy-Horváth Jolán fűszerkertje nyerte, amely a zsűri megítélése szerint szép, ápolt, sőt gondozott állapotban volt, mindemellett a fűszer- és gyógynövényszárítás, -aszalás munkáját is díjazták. A második helyen Horváthné Farkas Ilona tökféléi kifejezetten hozzáértő művelésével érdemelte ki az elismerést, míg Hende László harmadikként jó gazdaként maximálisan kihasználta a rendelkezésére álló kis területet.


Normál kategóriában Koltai Miklósné lett a legjobb, aki precíz, gyom-, kártevő- és kórokozómentes kertet alakított ki, ezüstérmes lett Nemes Gézáné, ő különleges zöldségeivel, gyümölcseivel, például batátával hívta fel magára a figyelmet, míg Balogh Károlyné saját szaporítású gyümölcseivel saját oltású őszibarackfáival, valamint a régi, ellenálló almafával büszkén vihette el a képzeletbeli bronzérmet.

Zártkert gyümölcsös kategóriában Domján Miklósné és Takács Antal egészséges, bő termésű, különleges, gondosan ápolt szőlőjével és ápolt gyümölcsfáival kápráztatta el a zsűrit. Bella Kálmán Eszter rendezett bőtermő bokrokkal, köztük homoktövissel, fekete berkenyével, mézbogyóval lett második, míg Kovács Miklós saját szőlőoltványaival nyűgözte le a szakembereket.

A Szentlászló úti tagóvoda kis kertészei is helyezést értek el
Fotó: Inhof András

Zártkert vegyes kategóriában Juhász Éva sokoldalúsága vitte a prímet, többfajta növénnyel ültette be területét, köztük négyfajta füge, naspolya és több saját oltású gyümölcsfa is megtalálható. Milley Istvánné szépen gondozott kertjében az egyediségre törekedett, például kék málnát, csuri répát és különleges paradicsomfajtákat termesztett. Remy Martin 15-fajta csípős paprikájával, vasrácsra futtatott elválasztó falként is funkcionáló koktélparadicsomjaival, vérkörtével, vadcitrommal, birskörtével, naspolyával, török mogyoróval harmadikként végzett.

Zártkert zöldség kategóriában két helyezettet találtak érdemesnek, Tóth Gyula és Tóth Gyuláné jól kihasznált, öntözött, jól termő kertjében minden növény ragyogott, míg Póczak Tiborné folyamatos másodvetéssel jól kialakított területén saját nevelésű palántákból hajtott ki a paprika, a paradicsom és a káposztafélék.

Balkon kategóriában Barkovics Tiborné használta ki legjobban minimális területét, nagy szakértelemmel gondozta fűszernövényeit és virágait.

Az óvodások műsora nagy sikert aratott
Fotó: Inhof András

Végül, ám nem utolsósorban a zsűri díjazta az intézmények/közösségek kategóriáját is, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztályának látványos és különlegesen kialakított szép fűszerkertje nyerte el az első helyet, a második helyen a Zalaegerszegi Belvárosi II. sz. Óvoda Szent László utcai Tagóvodája egyedi kihasználású kiskertje és komposztdombja  nyerte el a bírák figyelmét.

Az óvoda kis kertészei őszre hangoló vidám műsora fűszerezte a vidám hangulatú díjátadót. Bizony, már kisgyermekkorban el kell kezdeni a föld megszerettetését, így érjük el, hogy minél többen műveljenek konyhakertet és az a tudás, amely az évszázadok során összegyűlt, tovább öröklődhessen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.