EUR: 344,22 Ft
CHF: 318,13 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Külföld

Kétszáz kilós fókát sodort a vihar egy repülőtér kifutójára

Egy 204 kilogrammos fókát sodort a vihar hétfőn az észak-alaszkai Utqiagvik repülőterének tengerparti kifutójára, ahonnan végül az állatvédelmi hatóságok szállították el az állatot.

A kifutón henyélő szakállas fókáról (Erignathus barbatus) egy felhasználó osztott meg egy fotót és videót a Facebookon.


A helyi közlekedési minisztérium kommunikációs igazgatója, Meadow Bailey szerint a Jeges-tenger partján, az alaszkai Északi Lejtő régióban fekvő városra hétfőn erős vihar csapott le.

A minisztérium alkalmazottai a kifutó takarítása közben bukkantak rá az állatra, de mivel a tengeri emlősök nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért az állatfelügyeleti hatóságra bízták a fóka eltávolítását. Az állatot végül szánnal vontatták biztonságos helyre.

Bailey szerint a munkások gyakran találkoznak madarakkal, rénszarvassal, jegesmedvével és pézsmatulokkal a kifutón, de fókával most először futottak össze.

“A repülőgépek és a vadállatok találkozásai komoly biztonsági veszélyt jelentenek és évente több száz millió dollár terhet rónak a légiközlekedési ágazatra. Az Egyesült Államokban az ilyen esetek több mint 90 százalékában madarakkal találkoznak a gépek, emlősökkel csak nagyon ritkán”.

Kapcsolódó Cikkek