2020. május 25., hétfő
Orbán

Külföld

Kétszáznál is több halálos áldozata van a mogadishui terrortámadásnak

Vasárnap estére 231-re emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. A korábbi hírek előbb 40, majd 85 halottról szóltak.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a Madine kórház 221, az Erdegon kórház pedig további tíz halottról számolt be. Az AP amerikai hírügynökség is ugyanennyi halálos áldozatról tud.


A sérültek száma megközelíti a háromszázat. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek.

Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt a térségben, amelyet Afrika szarvának is hívnak.

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök “nemzeti tragédiának” nyilvánította a támadást, lakossági véradásra hívott fel, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

/Fotó: MTI/AP/Farah Abdi Varszame

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén autóbomba robbant.

Vasárnap estig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságok szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek