EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Székesfehérvár

Kezdődik a Velencei-tó partfal-rekonstrukciója

Várhatóan e hónap végére készül el az a kiviteli terv, amelyet a Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című uniós projekt közbeszerzési eljárásának nyertesei készítenek el. A közel 14 milliárd forintos projektben lesz mederkotrás, nádvágás is.

A Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezette konzorcium. A napokban elkezdődtek a beruházásokhoz kapcsolódó lakossági fórumok a tó környékén lévő településeken. Főleg az olyan ötleteket keresik, amelyeket be lehet emelni a projektbe.


A lemosott talaj nagy része a vízfolyásokba mosódik, ami a Velencei-tóba jutva annak feliszapolódását eredményezi, és ronthatja a vízminőséget Fotó: vízügyi igazgatóság

A velencei-tavi partvédő művek nagy részének magassága és műszaki alkalmassága már nem felel meg az érvényben lévő jogszabálynak. Többségük elavult, romló állagú és nem megfelelő magasságú. A feliszapolódott csatornákon belső vízmozgások, öblítési lehetőségek nincsenek, vízcsere hiányában az iszap minősége romlik, a meglévő nádasállomány és élővilág károsodhat. A Velencei-tó északi részének vízgyűjtő területéről több kisebb vízfolyás is szállít vizet. A terület nagy része erózió által veszélyeztetett, az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadék a talaj lemosódását okozza. A lemosott talaj nagy része a vízfolyásokba mosódik, ami a Velencei-tóba jutva annak feliszapolódását eredményezi és ronthatja a vízminőséget. A Velencei-tó vonatkozásában az elmúlt évtizedek során a halak ívására alkalmas partszakaszok szinte teljesen megszűntek. Ezért szükséges további, ívásra alkalmas partszakaszok kialakításával vagy egyes területeken végzett kisebb környezeti átalakításokkal a halak természetes szaporodását elősegíteni.

– A projekt célja a Velencei-tó vízkészletével történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása, a tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja, mindezekkel a Víz Keretirányelvnek megfelelő jó ökológiai állapot fenntartható elérésének biztosítása. A partvédő művek korszerűsítése során megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemmel a víztestbe való bemosódás csökkenthető. A projekt megvalósulásával az érintett területeken a jelentős mennyiségű tápanyagot és algaspórát tartalmazó üledék kotrásának hatására javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021. augusztus. 31. – hangzott el a velencei fórumon.


Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.